Schema de ajutor de stat "Garantii pentru tineri" urmareste ca tinerii cu varsta mai mica de 25 de ani, care si-au pierdut locul de munca sau care nu au reusit sa se angajeze dupa terminarea studiilor, sa primeasca, in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la centrele de garantii pentru tineret, o oferta de angajare, de continuare a educatiei, de intrare in ucenicie sau de efectuare a unui stagiu.
Proiectele-pilot "Garantii pentru TINEri!" si "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" lansate joi se deruleaza in perioada 23 decembrie 2013 – 30 iunie 2015 si se adreseaza exclusiv tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
Mai exact, in cadrul programelor vor fi selectate 5.052 de persoane care vor beneficia de un plan de actiune personalizat, corespunzator nevoilor identificate, constand in acces la servicii integrate de informare, consiliere si orientare, formare profesionala (cursuri de calificare acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari), ucenicie, prospectare si mediere, in vederea ocuparii unui loc de munca si asistenta in initierea de afaceri independente.
Concret, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 3.500 de tineri vor urma cursuri de calificare de nivelul 1 (360 ore) sau nivel 2 (720 ore), alti 376 vor participa la stagii-pilot de ucenicie si peste 1.000 de tineri vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. "Cele mai bune 144 de idei de afaceri vor fi premiate, iar autorii lor indrumati in initierea de afaceri independente", informeaza institutia.
Mai mult, pentru cresterea gradului de informare in randul cetatenilor, autoritatilor publice locale si a angajatorilor in ceea ce priveste oportunitatile de angajare a tinerilor, vor fi infiintate 22 de centre judetene si 4 regionale, vor fi organizate o serie de evenimente si campanii de informare locale si nationale, precum si 20 de targuri de locuri de munca.
"Se estimeaza ca, pana la 30 iunie 2015, odata cu finalizarea proiectelor, un numar de 600 de tineri sa fie deja angajati", se mai arata in documentul de presa al ministerului.
Proiectul-pilot "Garantii pentru TINEri!" se deruleaza in parteneriat cu Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si Blocul National Sindical. Cu un buget de 18.655.122,97 lei, acopera regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia si Sud-Est.
Proiectul-pilot "Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru!" este implementat in parteneriat cu BPI Management Consulting Romania, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare si Fundatia Ecologica Green din Iasi si acopera regiunile de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Centru si Vest. Bugetul alocat este de 19.583.380 lei.
-
Cele mai recente date statistice arata ca rata somajului la tineri este de doua ori mai mare decat a adultilor, in special in tarile cu venituri medii si mari. In Grecia si Spania, de exemplu, unul din doi tineri este somer. In Uniunea Europeana, la nivelul anului 2012, rata somajului in randul tinerilor a fost de 23,7%, adica 5,8 mil. persoane, din care o treime de mai bine de 12 luni.
In Romania, rata somajului la tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 - 24 ani a crescut de la 18,6% in 2008, la 22,7% in 2012, evidentiindu-se 3 regiuni in care nivelul acestui indicator este mai mare de 25% - Centru (31,7%), Sud-Est (31,3%) si Sud-Muntenia (30,2%) – regiuni eligibile pentru a primi alocari financiare suplimentare prinInitiativa privind Ocuparea Tinerilor.
In anul 2012, desi rata tinerilor care nu aveau o ocupatie si nu se aflau nici in educatie sau formare profesionala (NEETs) a scazut cu 0,6 pp. fata de nivelul atins in anul 2011 (17,2%), aceasta a depasit cu 3,6 pp. media UE27(16,8% in Romania, fata de 13,2% in UE27), in randul tinerelor femei inregistrand chiar un nivel mai ridicat, de 18,6% comparativ cu13,5% in UE27.
Pe langa nivelul de educatie, unul dintre factorii importanti care influenteaza accesul la un loc de munca, neconcordanta dintre calificarile tinerilor si abilitatile cerute deangajatori genereaza, de asemenea, cresterea somajului in randul acestei categorii. Nu in ultimul rand, lipsa lor de experienta in munca ii face vulnerabili in competitia cu alti lucratori.
Comentarii articol (0)