MFP urmeaza sa modifice baza impozabila utilizata la calcularea impozitului pe constructiile speciale.
“Din informatiile pe care le am, baza impozabila nu va mai fi valoarea contabila bruta, ci valorea fiscala neta. Ministerul Finantelor are o initiativa in acest sens. Deocamdata nu am vazut prevederile, sunt informatiile pe care le-am primit”, a declarat astazi Mihaela Mitroi, Tax and Legal Services Leader, PwC Romania, in cadrul conferintei Tax EU Forum.
Potrivit reglementarilor care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2014, persoanele juridice - romanesti, straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent si cele cu sediu social in Romania - vor plati un impozit de 1,5% pe constructiile neimpozitate.
De asemenea, persoanele juridice care isi inceteaza existenta in cursul anului trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat.
Cat despre persoanele juridice nou-infiintate, acestea datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.
Emilia Moise, Head of Tax, Grant Thornton Romania, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca exista constructii si echipamente care au o valoare foarte mare, iar aplicarea cotei de 1,5% poate avea un impact dramatic.
In acelasi timp, impozitul de 1,5% pe constructiile speciale va avea efecte asupra companiilor din telecomunicatii, gaze, minerit si nu numai. In plus, impozitul este datorat si de producatori si distribuitori, iar consumatorii finali vor resimti de asemenea, acest impozit, a continuat specialistul.
Constructiile pentru care se va plati noul impozit sunt prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, despre care AvocatNet.ro a scris aici.
Daca, in cursul unui an, se majoreaza sau se diminueaza valoarea constructiilor, impozitul pe constructii speciale nu se recalculeaza, iar modificarile de valoare sunt luate in considerare, cand se determina impozitul pe constructii care va fi datorat in anul urmator, se arata in legislatia in vigoare.
Conform dispozitiilor aplicabile din 1 ianuarie 2014, cheltuiala cu impozitul pe constructii este una deductibila la stabilirea profitului impozabil pe profit. In plus, regulile fiscale stabilesc ca deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar.
Persoanele juridice trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Pe langa declarare, plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat.