Seneca il saluta pe Lucilius al sau
Oamenii sint atit de smintiti si uita atit de usor care le este capatul spre care ii impinge fiecare zi ce trece, incit se minuneaza cind pierd ceva – ei, care intr-o zi vor pierde totul.
Toate bunurile peste care socotesti ca esti stapan, le ai cu tine, dar nu sunt ale tale; nu exista nimic sigur pentru cel ce este nesigur, nimic vesnic si care sa dureze pentru cel ce este trecator. Este de neocolit, deopotriva, sa-ti pierzi viata si sa-ti pierzi bunurile si, daca intelegem cu adevarat, tocmai aceasta este mangaierea. Invata sa pierzi totul cu impacare: trebuie sa murim.
Ce ne poate fi de folos pentru a infrunta aceste pierderi? Iata ce: sa ne amintim de bunurile pierdute si sa nu le lasam sa ne vaduveasca de roadele ce au venit din acelea. Ne-a fost luata stapanirea asupra lor, nu faptul de a le fi avut in stapanire.
Este cu adevarat un nerecunoscator cel care, atunci cand pierde ceva, nu se simte indatorat pentru ca l-a avut. Cand soarta ne rapeste un bun, ne lasa totusi roadele folosirii lui, numai ca noi il pierdem cu totul plangand fara rost dupa el. Spune-ti singur: „Niciunul dintre relele acestea ce par infricosatoare nu este de netrecut.” Atitia oameni au infrint ba un rau, ba altul: Mucius a infrint focul, Regulus, tortura, Socrate, otrava, Cato, moartea impusa siesi cu sabia: sa fim si noi invingatori peste ceva.
Pe de alta parte, aceste bunuri care, frumoase si rodnice in aparenta, ademenesc multimile, au fost adesea privite de unii cu dispret.
Tatal lui, Sextius, care prin rangul nasterii ar fi trebuit sa-si inceapa cariera politica, a respins insarcinarile si nu a primit insemnele senatoriale pe care i le oferea Iulius Caesar: intelegea ca tot ce se poate da, se poate deopotriva lua.
Sa implinim si noi vreo fapta plina de curaj, sa devenim pilda pentru altii.
De ce sa ne inclinam? De ce sa fim disperati? Tot ceea ce a fost cu putinta sa se implineasca in trecut se poate face si astazi, numai sa ne pastram spiritul pur si sa traim respectand firea; cine se indeparteaza de ea, va fi robul spaimei, al dorintelor si al intamplarii. Este cu putinta intoarcerea la calea cea dreapta, este cu putinta regasirea intregului: sa-l redobindim, ca sa putem indura orice suferinta a trupului si sa-i spunem sortii: „Ai de-a face cu un om adevarat: daca vrei sa invingi, cauta un altul”.
Ramai cu bine.
Seneca
Cele 124 de scrisori ale lui Seneca au fost adunate intr-o colectie numita „Epistulae morales ad Lucilium” (Scrisori morale catre Lucilius). Toate scrisorile incep cu sintagma „Seneca suo Lucilio salutem” (Seneca il saluta pe Lucilius al sau) si se termina cu cuvantul „vale” (ramai cu bine).
Citeste si o alta scrisoare scrisa de Seneca - Nu este putin timpul pe care il avem, ci mult cel pe care l-am pierdut.
Cu AvocatNet.ro citesti ceva interesant in fiecare weekend. Poti vedea si celelalte texte pe care le-am comentat impreuna aici.
Comentarii articol (13)