1. Proiect de Lege pentru abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal
- Art. 276 din Codul penal, avand titlul marginal "presiuni asupra justitiei" incrimineaza fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida. Sanctiunea ce se poate aplica este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.
- Data fiind formularea acestui articol, declaratiile oricarei persoane, cu atat mai mult cele aparute in mass media, ar putea fi interpretate in orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala.
- Din acest motiv, se propune abrogarea art. 276 din Codul penal.
Proiectul a fost adoptat de Senat, prima camera sesizata, in 4 februarie. In acest moment, se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este si for decizional.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
2. Propunere legislativa pentru infiintarea ghiseului unic pentru inmatricularea autovehiculelor
- In prezent, un autovehicul care se afla la prima inmatriculare in Romania trebuie mai intai prezentat la RAR, in vederea omologarii, eliberarii cartii de identitate a vehiculului (CIV) si a certificatului de autenticitate, dupa caz. Ulterior, detinatorul vechiculului face demersurile necesare la serviciile teritoriale ale DRPCIV, pentru finalizarea operatiunilor administrative de eliberare a certificatului de inmatriculare. Acest proces presupune un consum important de resurse si timp si constituie factor de frustrare si nemultumire in randul detinatorilor de vehicule.
- Astfel, preluarea de catre RAR a procedurilor de inmatriculare a vehiculelor, efectuate de DRPCIV si crearea unui ghiseu unic pentru inmatricularea autovehiculelor ar conduce la simplificarea acestui proces.
Momentan, propunerea a fost respinsa de senatori in 4 februarie. Totusi, deputatii vor avea ultimul cuvant, in calitate de camera decizionala.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
- Pentru a evita, pe viitor, situatiile abuzice, se impune o reglementare cla a modului in care pot fi puse in executare, de catre birourile executorilor judecatoresti, hotararile judecatoresti executorii sau orice alte titluri executorii, pentru persoanele fizice care obtin venituri in baza unor contracte privind raporturi de munca cu persoane juridice.
- Mai exact, una dintre masurile propuse este obligarea birourilor executorilor judecatoresti de a infiinta poprirea doar la sediul persoanei juridice de la care debitorul, persoana fizica, obtine venituri in baza unor contracte privind raporturi de munca, si numai in masura in care debitorul obtine venituri si din alte surse, executarea silita sa poata fi extinsa si asupra conturilor sale bancare, dar numai pentru venituri de alta natura decat cele obtinute din contracte privind raporturi de munca.
Proiectul de lege a fost respins de Senat, prima camera sesizata, in 3 februarie. In prezent, documentul a fost transmis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, urmand a fi inclus pe ordinea de zi a deputatilor, care vor avea si ultimul cuvant.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
- Initiativa are scopul de a proteja consumatorii in ceea ce priveste termenul de valabilitate a produselor.
- In acest sens, se propune ca produsele cu pret redus/oferte promotionale, cu 3 zile inainte de data de expirare, se sorteaza si se expun la comercializare separat, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor.
Propunerea a fost adoptata de senatori in 3 februarie si urmeaza sa fie inclusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, camera decizionala, dupa ce va primi raport de la toate comisiile permanente sesizate.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
5. Propunere legislativa privind acordarea tichetelor de rechizite scolare
- Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, al institutiilor din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca si care au in ingrijire copii in sensul Codului Civil, care au varsta cuprinsa intre 6-18 ani si sunt inscrisi in sistemul romanesc de invatamant, pot primi anual o alocatie individuala si neimpozabila pentru fiecare copil afla in ingrijirea lor, acordata sub forma tichetului de rechizite scolare.
Senatorii au respins proiectul, insa deputatii vor avea ultimul cuvant, intrucat Camera Decizionala este for decizional.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
6. Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala
- Pentru a oferi agentilor economici posibilitatea de a-si continua activitatea si, implicit, de a obtine venituri, fiind astfel in masura sa stinga creantele fiscale, se propune modificarea Codului de procedura fiscala dupa cum urmeaza:
- Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra a 50% din sumele din conturile bancare.
Momentan, propunerea a fost respinsa de senatori in 4 februarie. Deputatii vor avea, insa, ultimul cuvant, in calitate de for decizional.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al documentului.
Comentarii articol (0)