Aproximativ 16% dintre cei 215 operatori economici care sunt obligati sa isi schimbe denumirea au si finalizat procedurile legale, conform unei statistici obtinute de AvocatNet.ro de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
"In intervalul 13.06.2012 – 07.02.2014 un numar de 34 de profesionisti au solicitat inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii, potrivit prevederilor art. 79 din Legea nr. 76/2012", a precizat, la solicitarea noastra, Bogdan Mihail Burdescu, Director Directia Contencios la ONRC.
Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila (Legea nr. 79/2012) obliga societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sa inlocuiasca aceasta sintagma cu termenul "societate".
Aceasta prevedere a intrat in vigoare la 15 februarie 2013, iar firmele au termen pana la 15 februarie 2015 sa o puna in practica prin modificarea actului constitutiv. (Va reamintim ca noul Cod de procedura civila, deci inclusiv aceasta prevedere, ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la 1 septembrie 2012, insa data a fost amanata pana la 1 februarie 2013 si, ulterior, pana la 15 februarie 2013.)
Prevederea se aplica doar societatilor care au in denumire sintagma "societate comerciala", si nu tuturor societatilor care au forma juridica SC - societate comerciala.
Extras dintr-o explicatie oferita de ONRC la solicitarea AvocatNet.ro
"Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare”, se mai precizeaza la art. 79 din Legea nr. 76/2012.
Practic, Registrul Comertului va opera in baza unei cereri in registrul comertului computerizat aceasta modificare, fara sa solicite bani, insa redactarea actelor cu noua denumire este o sarcina care trebuie rezolvata de catre firma si care, realizata cu ajutorul unui avocat, va insemna si plata unui onorariu pentru acest serviciu.
Firma ta trebuie sa isi schimbe denumirea?
La inceputul anului trecut, Oficiul National al Registrului Comertului a publicat lista completa a firmelor care sunt obligate sa isi modifice denumirea odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila la 15 februarie 2013. In total, 215 societati se regasesc in aceasta situatie, ele fiind raspandite in toate cele 41 de judete ale tarii, precum si in Capitala.
Cele mai multe firme care vor fi nevoie sa isi modifice denumirea pana la 15 februarie 2015 sunt situate in Bucuresti (43 de societati), Bihor si Cluj (cate 21 in fiecare judet), Gorj (13 societati) si Brasov (10 astfel de firme).
La polul opus se situeaza judetele Botosani, Giurgiu, Calarasi, Mures sau Suceava, unde nu exista decat cate o singura societate care va trebui sa isi modifice denumirea pana in 15 februarie 2015.
Potrivit ONRC, iata cateva exemple de societati care sunt obligate sa inlocuiasca termenul de "societate comerciala" cu cel de "societate" pana in luna februarie a anului viitor:
- Citadela Societate Comerciala De Productie Constructii Servicii Si Import Export SRL
- Societate Comerciala Pentru Promovare Internationala SRL
- Societatea Comerciala De Asigurare-Reasigurare Astra SA
- Societatea Comerciala De Constructii Si Reparatii Grand SA
- Societatea Comerciala Pentru Servicii De Mentenanta A Retelei Electrice De Transport Smart Sa Bucuresti Sucursala Pitesti
- Societatea Comerciala Constructii Montaj Vrancea SA
- Societatea Comerciala Complexul Energetic Hunedoara S.A.
- Societatea Comerciala De Comert Reno SRL
- Societatea Comerciala De Comert Si Prestari Servicii Muset SRL
- Societatea Comerciala De Comert Si Servicii Trans-Abc SRL
Oficiul National al Registrului Comertului mai preciza in anuntul dat publicitatii in luna februarie 2013 ca "se recomanda inlocuirea sintagmei <<societate comerciala>> cu termenul <<societate>> in actele constitutive ale celorlalte societati care au prevazuta aceasta sintagma numai in continutul actului constitutiv, nu si in denumire, raportat la dispozitiile art. 226 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit carora persoana juridica poarta denumirea stabilita, in conditiile legii, prin actul de constituire sau prin statut".
De asemenea, Registrul Comertului mai arata ca "in ceea ce priveste sucursalele societatilor, in conformitate cu prevederile art. 105 alin. (3) din Normele Metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2594/C./2008, modificarile privind denumirea sucursalei se inregistreaza la oficiul registrului comertului de la sediul persoanei juridice care a infiintat sucursala, din oficiu, pe baza notificarii si a inscrisurilor doveditoare, transmise pe cale electronica de catre ORCT la care s-a inmatriculat sucursala."
Actele necesare pentru schimbarea denumirii
Rodica Balaci de la ONRC a explicat acum cateva luni pentru AvocatNet.ro ca termenul de solutionare a unei cereri de schimbare de denumire este de cinci zile, fiind necesare cateva documente:
- Cererea de inregistrare completata in original – formular tipizat ONRC;
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (original);
- Acordul pentru utilizarea denumirii, prevazut de art. 39 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (copie);
- Actul modificator al actului constitutiv (hotararea adunarii generale a asociatilor actionarilor/decizia asociatului unic sau actul aditional la actul constitutiv, original);
- Certificatul de inregistrare si, dupa caz, anexa/anexele (original);
- Actul constitutiv actualizat;
In plus, daca este cazul se anexeaza si o imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).
Art. 39 din Legea nr. 26/1990 stabileste ca Oficiul registrului comertului va refuza inscrierea unei firme care, neintroducand elemente deosebite in raport cu firme deja inregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
In schimb, inscrierea unei firme care contine cuvintele: «national», «roman», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului, in timp ce inscrierea unei firme care contine cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale se realizeaza numai cu acordul prefectului judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in circumscriptia teritoriala in care solicitantul si-a stabilit sediul social.
Mai mult deca atat, normele legale interzic inscrierea unei firme care contine cuvintele: «stiintific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «scoala», «scolar» sau derivatele acestora.
Lista completa a societatilor care sunt obligate sa isi modifice denumirile din luna februarie poate fi consultata AICI.