Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot beneficia de indemnizatia de somaj in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Concret, indemnizatia de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Ajutorul de somaj se calculeaza ca 75% din valoarea indicatorului social de referinta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. La acest procent se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Important! Valoarea Indicatorului social de referinta este, in 2014, de 500 lei.
Obligatiile somerilor care primesc indemnizatie
Acest ajutor lunar nu se acorda pe o perioada de timp nelimitata. In fapt, potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
In plus, legislatia in materie stabileste si o serie de obligatii pe care persoanele care beneficiaza de indemnizatie trebuie sa le indeplineasca pe toata perioada in care primesc ajutor, indiferent ca este vorba de 6 luni sau de un an.
Astfel, somerii trebuie sa caute activ un loc de munca si sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca.
De asemenea, ei trebuie sa comunice agentiei, in termen de 3 zile, orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor, precum si sa instiinteze in scris agentia cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical.
Conform reglementarilor, daca starea de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia in prima zi lucratoare.
In plus, somerii care primesc ajutorul lunar trebuie sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia la care sunt inregistrati. Totusi, aceasta obligatie nu se aplica in situatia in care somerii participa la programe de formare profesionala a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune.
Mai mult, potrivit dispozitiilor legale, obligatia nu se aplica nici in perioada in care persoanele participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca si se afla in perioada de acordare a acestor servicii.
Cine are dreptul la indemnizatie de somaj?
Printre persoanele care au dreptul la indemnizatie de somaj se numara cele care :
- si-au pierdut locul de munca din motive neimputabile lor;
- au incheiat un contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare (valoarea ISR este de 500 de lei in 2014);
- au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si ulterior, au redobandit capacitatea de munca, dar nu au reusit sa se incadreze in munca;
- au defasurat activitate in baza conventiei civile, insa aceasta a incetat;
- sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
- sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
Citeste AICI mai multe despre cum se acorda ajutorul de somaj in 2014, iar AICI ce documente trebuie sa prezinti, obligatoriu, pentru a primi indemnizatia.
Comentarii articol (9)