Martorii reprezinta una dintre probele prevazute la art. 97 din noul Cod de procedura penala (NCPP). Astfel, conform prevederilor in vigoare din 1 februarie, pe la langa inscrisuri, rapoarte de expertiza sau constatare, procese-verbale sau fotografii, in cadrul procesului penal se vor folosi, ca probe, si declaratiile suspectului sau ale inculpatului, ale persoanei vatamate, precum si ale martorilor.
Potrivit reglementarilor, martor poate fi orice persoana care are cunostinta despre fapte sau imprejurari de fapt care constituie proba in cauza penala.
Important! Pot refuza sa fie audiate in calitate de martor persoanele care au avut calitatea de sot al suspectului sau al inculpatului, dar si sotul, ascendentii si descendentii in linie directa, precum si fratii si surorile suspectului sau inculpatului.
In schimb, in cazul in care accepta sa fie audiati, martorii trebuie sa indeplineasca unele obligatii. Astfel, ei trebuie sa se prezinte in fata organului judiciar care i-a citat la locul, ziua si ora aratate in citatie. De asemenea, ei au obligatia sa depuna juramant sau sa faca o declaratie solemna in fata instantei si sa spuna adevarul.
Pe de alta parte, martorii au si drepturi, unul dintre acesta fiind de a nu se acuza.
"Declaratia de martor data de o persoana care, in aceeasi cauza, anterior declaratiei, a avut sau, ulterior, a dobandit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosita impotriva sa", se mentioneaza in noul Cod de procedura penala.
Fiecare martor este audiat separat si fara prezenta altor martori, fiind lasat sa declare tot ceea ce stie in legatura cu faptele sau imprejurarile de fapt pentru dovedirea carora a fost propus, apoi i se pot adresa intrebari.
Totusi, martorului nu i se pot adresa intrebari privind optiunile politice, ideologice sau religioase ori alte circumstante personale si de familie, cu exceptia cazului in care acestea sunt strict necesare pentru aflarea adevarului in cauza sau pentru verificarea credibilitatii martorului.
De la inceputul lunii februarie, marturia mincinoasa poate fi sanctionata doar cu amenda
Noul Cod penal este cel care stabileste sanctiunile pentru cei care depun marturie mincinoasa in cadrul unui proces.
Astfel, potrivit dispozitiilor, fapta martorului care, intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie in legatura cu faptele sau imprejurarile esentiale cu privire la care este intrebat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Nota! Amenda pentru marturie mincinoasa este o sanctiune introdusa recent. Ea poate fi aplicata in astfel de cazuri incepand din 1 februarie, cand a intrat in vigoare noul Cod penal. Pana la inceputul lunii februarie, insa, vechiul Cod nu prevedea amenda pentru marturia mincinoasa. Mai mult decat atat, conform vechilor dispozitii, aceasta fapta se pedepsea cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.
Sanctiunea creste in cazul in care marturia mincinoasa este savarsita de un investigator sub acoperire, de un martor cu identitate protejata ori aflat in Programul de protectie a martorilor, de o persoana care intocmeste un raport de expertiza ori de un interpret. Mai precis, daca vor depune marturie falsa, acestia risca o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Tot cu inchisoare de la unu la 5 ani vor fi pedepsiti si martorii care mint in legatura cu o fapta pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata ori inchisoarea de 10 ani sau mai mare.
In schimb, autorul nu este pedepsit daca isi retrage marturia, in cauzele penale inainte de retinere, arestare ori de punerea in miscare a actiunii penale sau in alte cauze inainte de a se fi pronuntat o hotarare ori de a se fi dat o alta solutie, ca urmare a marturiei mincinoase.
Noul Cod nu reglementeaza, insa, ce se intampla in cazul in care martorul isi retrage marturia dupa ce inculpatul a fost arestat.
Vechiul Cod penal clarifica aceasta situatie: "Daca retragerea marturiei a intervenit in cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau in toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarare sau s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa".
Cititi aici totul despre cum se depune marturie intr-un proces civil.
Nu uitati ca puteti descarca de aici noul Cod penal si de aici noul Cod de procedura penala!
Comentarii articol (14)