Mărturia mincinoasă este o faptă care se poate pedepsi, conform Codului penal, cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă penală. Însă ce înseamnă mărturie mincinoasă?
Actul normativ amintit prevede, în esență, că mărturia mincinoasă este fapta unui martor care zice minciuni în procesele penale sau civile. De asemenea, tot mărturie mincinoasă este considerată și fapta martorului care nu spune tot ce știe. Cu alte cuvinte, o persoană care spune adevărul cu omisiuni tot mincinoasă este, în sensul legii penale.
„Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, scrie în Codul penal la articolul despre mărturia mincinoasă.
Totuși, trebuie precizat că, în anumite condiții, retragerea mărturiei mincinoase scapă persoanele fizice de pedepsele penale.
În altă ordine de idei, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fapta de a face afirmații mincinoase sau de a nu spune totul este considerată numai mărturie mincinoasă, nu și favorizare a făptuitorului.
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găsești pe toate aici.
Comentarii articol (6)