Trei ani de închisoare cu executare cer procurorii pentru al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, aflăm azi din presa centrală. Ce i se impută din punct de vedere penal domnului Tăriceanu? Mărturia mincinoasă, infracțiune prevăzută de Codul penal și pedepsită, în unele cazuri, chiar cu până la cinci ani de detenție.
"Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", potrivit Codului penal.
Notă: A se observa că nu se pedepsesc doar faptele comise cu ocazia unor procese penale, ci și în procesele civile sau în orice altă procedură unde se ascultă martori, deci, inclusiv în anchete administrative.
Mai întâlnim câteodată câte-un personaj care spune, în apărarea sa: n-am mințit, doar am omis să spun ce știam. În accepțiunea Codului penal însă și minciuna, și omisiunea de a răspunde la o întrebare cu tot ce știi e tot mărturie mincinoasă. Cel care poate să facă închisoare sau să plătească o amendă penală pentru mărturie mincinoasă este martorul, dar nu numai el, ci și un expert, un investigator sau un interpret, conform Codului. Iar pentru aceștia din urmă se poate da o sancțiune mai dură chiar, prin prisma rolului lor într-un proces.
"Mărturia mincinoasă săvârșită: a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecție a martorilor; b) de un investigator sub acoperire; c) de o persoană care întocmește un raport de expertiză ori de un interpret;d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață ori închisoarea de 10 ani sau mai mare se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani", prevede actul normativ menționat.
Legiuitorul le mai dă însă o șansă celor care vor să-și retragă mărturia mincinoasă, scăpând de pedeapsa penală: "Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase", scrie în Cod.
Parlamentarii vor să scape unii martori de pedeapsă
La Parlament se află acum în dezbatere un proiect de modificare a Codului penal, unde se atinge și infracțiunea de mărturie mincinoasă. Propunerea legislativă privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu jurisprudența Curții Constituționale și cu unele acte normative internaționale trebuie dezbătută și aprobată în ambele Camere, trebuie să treacă de șeful statului și să fie publicată în Monitorul Oficial ca să se aplice efectiv.
Fără a se aduce atingere prevederilor citate mai sus, parlamentarii propun ca următorul text să se introducă la mărturia mincinoasă în Codul penal: "Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se autoincriminează, refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea și retractarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință al acestora".
Cel care e întrebat acum cu privire la o faptă penală și care nu spune (tot) ce știe sau care minte ca să-și apere propria piele poate să cadă în plasa infracțiunii de mărturie mincinoasă. Dacă textul de mai sus va ajunge realitate legislativă, adică va fi introdus în Cod, atunci astfel de persoane nu vor mai fi pedepsite pentru mărturia mincinoasă.
Comentarii articol (0)