avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aducerea de martori mincinosi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aducerea de martori mincinosi

Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare...

Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau efectiv chemarea de martori mincinosi?

Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 21:32, 5 Ianuarie 2011
doar daca exista constrangere. simpla propunere nu se pedepseste.
Exista infractiunea de instigare la marturie mincinoasa precum si incercarea de a determina marturia mincinoasa.Exista de asemenea infractiunea de marturie mincinoasa.Nu exista infractiunea de chemare a martorilor mincinosi....
Daca se poate dovedi ca existat o instigare la alterarea adevarului fata de martori,persoanele care o fac pot fi sanctionate pentru infractiunea de instigare la marturie mincinoasa.
Pentru aceasta ca si pentru infractiunea de marturie mincinoasa trebuie sa existe probe(acte ,martori,alte probe acceptate de lege)
Simpla propunere a unor martori nu poate fi o infractiune
Se poate formula plangere pentru infractiunile prevazute de art. 260 si 261 C.pen.

Art. 260. - Marturia mincinoasa
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1 - 3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.

Art. 261. - Încercarea de a determina marturia mincinoasa
Încercarea de a determina o persoana prin constrângere ori corupere sa dea declaratii mincinoase într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Dispozitiile din alineatul precedent se aplica si în cazul în care fapta este savârsita fata de un expert sau de un interpret.

Tot nu inteleg ceva, daca martorul mincinos ii zice la inculpat, "Hai ca ma duc sa te scot"... iar X il propune de martor, atunci X mai poate fi tras la raspundere?

Pt. ca art. 261 zice "prin constrangere sau corupere"... dar pot fi "tovarasi" si sa vina sa declare unul pt. altul la nevoie din cand in cand.

Alte discuții în legătură

Influențare declaratii viorelv viorelv Elementul material al laturii obiectiva a infracțiunii prev.art.272 este încercarea de a determina sau determinarea prin corupere ,constrângere sau altă ... (vezi toată discuția)
Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Calomnie si marturie mincinoasa Brixia Brixia Buna, la procesul de incredintare minor intentat de mama fiicei mele, am obtinut autoritate parintesca comuna, desi s-a incercat calomnierea mea, un martor a ... (vezi toată discuția)