Elementul material al laturii obiectiva a infracțiunii prev.art.272 este încercarea de a determina sau determinarea prin corupere ,constrângere sau altă fapta Cu efect vădit intimidat , savarsita asupra sa sau asupra unui membru de famiile al acesteia , de a nu da declaratii , de a da declarații necorespunzatoare adevărului, sau mincinoase , sa-si retragă declaratiile , intr-o cauza penală, civila sau disciplinara atunci fapta întrunește elementele constitutive ale infractiunii. As dori sa intreb daca inculpatul ii propune martorului o suma de bani sa declare altceva decât adevarul , fara sa-l constanga sau altă fapta Cu efect intimidant , insa martorul refuza este sau nu infracțiunea susmentionata , se considera corupere daca ii ofera martorului bani sa dea declarații necorespunzatoare adevărului, va rog sa-mi răspundeți.
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca martorul ar fi acceptat, ar fi comis marturie mincinoasa. Deci este cel putin instigarea la comiterea unei infractiuni, obstructionarea justitiei sau chiar ceva mai grav (functie de circumstante). Prin "corupere" se poate intelege si "mita".
Mie imi pare ca indeplineste conditiile de tipicitate ale infractiunii prev. de art. 272 c.p. nu inteleg de ce spuneti dvs ca nu ar fi, poate imi scapa mie ceva.
ART. 272
Influenţarea declaraţiilor
(1) Încercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant, săvârşită asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă actul de intimidare sau corupere constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(2) Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea.
Ionescu l-a omorat pe Popescu. De fata au fost cinci martori. Alte dovezi nu exista. Ionescu e milionar si mituieste martorii. Vreti sa spuneti ca prin asta Ionescu nu comite nicio infractiune?