avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie si marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie si marturie mincinoasa

Buna, la procesul de incredintare minor intentat de mama fiicei mele, am obtinut autoritate parintesca comuna, desi s-a incercat calomnierea mea, un martor a afirmat ca ma droghez. O ancheta DIICOT a stabilit contrariul. Pot da in judecata martorul mincinos? De fapt chiar si avocata ei, care a interogat martorul meu a facut aceleasi intrebari, a insinuat ca ma droghez. Tot avocata a fost cea care a sfatuit-o sa faca denunt, sia asa am aflat de la politie ca am fost anchetat de DIICOT si nu s-a gasit nici-o dovada in acest sens. Este evident ca s-a incercat calomnierea mea ca sa i se incredinteze ei copilul dar a pierdut...
Cel mai recent răspuns: Brixia , utilizator 10:49, 4 Decembrie 2011
Da, puteti da in judecata martorul mincinos.
Cod penal:

Art. 259
Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Art. 260
Mărturia mincinoasă

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dispoziţiile alin. 1–3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.
Art. 261
Încercarea de a determina mărturia mincinoasă

Încercarea de a determina o persoană prin constrângere ori corupere să dea declaraţii mincinoase într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dispoziţiile din alineatul precedent se aplică şi în cazul în care fapta este săvârşită faţă de un expert sau de un interpret.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 8 din 18 octombrie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 8/2010) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la consecintele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi asupra activitatii dispozitiilor art. 205, 206 si 207 din Codul penal.
Inalta Curte a retinut existenta practicii neunitare la nivelul instantelor, a admis recursul in interesul legii, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:
“ Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in sensul ca:
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare
Va multumesc, exista un termen in care pot da judecata martorul? mentionez ca martorul a fost audiat pe data de 27 octombrie a.c, iar eu am primit sentinta acasa pe data de 17 noiembrie, inca nu este definitiva. As vrea sa vad daca face recurs, tinand cont de faptul ca relatia noastra este foarte tensionata acum. Ma gandeam sa dau martorul in judecata dupa de legalizez hotararea. Pot cere daune? Va dati seama ca ma razbun pe martorul ei tocmai pentru a-i da o lectie ei si pentru ca nu vreau sa o dau pe ea in judecata ( totul pleaca de la ea ) pentru ca este mama copilului, desi ea nu a avut nici-o retinere sa-mi faca rau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta nutzzu nutzzu in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca declar minciuni? GabrielFlorian11 GabrielFlorian11 Buna ziua! Ce risc daca reclam pe cineva si nu spun tot adevarul sau declar ceva ce nu este adevărat,în plângerea penală? Ce se intampla daca gresesc cu ... (vezi toată discuția)
Aducerea de martori mincinosi xuser xuser Marturia mincinoasa stiu ca se pedepseste de la 1 la 5 ani de inchisoare... Dar se poate pedepsi propunerea facuta cuiva sa vina de martor mincinos? Sau ... (vezi toată discuția)