avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce se intampla daca declar minciuni?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce se intampla daca declar minciuni?

Buna ziua! Ce risc daca reclam pe cineva si nu spun tot adevarul sau declar ceva ce nu este adevărat,în plângerea penală?
Ce se intampla daca gresesc cu buna stiinta în declarație? Dar dacă aș greși fără să stiu in anumite aspecte?
Cel mai recent răspuns: GabrielFlorian11 , utilizator 11:49, 15 Aprilie 2020
Art. 273-Cod Penal
Mărturia mincinoasă
(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Mărturia mincinoasă săvârșită:
a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecție a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoană care întocmește un raport de expertiză ori de un interpret;
d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detențiunii pe viață ori închisoarea de 10 ani sau mai mare se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepsește dacă își retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reținere, arestare sau de punerea în mișcare a acțiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunțat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluție, ca urmare a mărturiei mincinoase.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ionut.ion, utilizator

Ionut.ion a scris:

Art. 260-Cod Penal

Mărturia mincinoasă

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dispoziţiile alin. 1-3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

Detalii: [ link extern ]

Eu nu am DEPUS NICIO MĂRTURIE!

ART. 268 c.p.
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

ART. 268 c.p.
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Multumesc! Acesta este raspunsul corect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Protectia copilului ramo81 ramo81 cineva face o plangere la protectia copilului cat dureaza ancheta cum poti afla persoana care a facut acea sesizare pt a putea fi trasa la raspundere pt timpul ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios ContSters287513 ContSters287513 Fostul patron pentru a se razbuna pe mine ca l-am reclamat la ITM si a fost sanctionat mi-a facut plangere penala la politie, si la Primarie, prezentand niste ... (vezi toată discuția)