avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta

in urma cu 6 luni am fost am fost reclamat pt luare de mita .In urma cu o luna am primit NUP,iar in rezolutia respectiva,procurorul constata ca fapta nu exista, dar se constata si ca starea de fapt este cea descrisa de mine ,alta decat cea descrisa de reclamant .In paralel persoana respectiva a contestat in instanta actul oficial (p.v.) incheiat de mine si a adus in instanta un martor ,pe care nu l-a prezentat pe parcursul anchetei penale. Doresc sa reclam pesoana care a facut denuntul dar si pe martorul respectiv. Pentru ce infractiuni as putea sa ii reclam pe fiecare in parte ? Ce sanse as avea sa obtin o suma de bani in urma constituirii mele ca parte civila intr-un proces penal?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 20:28, 27 Aprilie 2009
ART. 205
Insulta
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
ART. 206
Calomnia
Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.


ART. 259
Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
ART. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.
ART. 261
Încercarea de a determina mărturia mincinoasă
Încercarea de a determina o persoană prin constrângere ori corupere să dea declaraţii mincinoase într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dispoziţiile din alineatul precedent se aplică şi în cazul în care fapta este săvârşită faţă de un expert sau de un interpret.


din Codul penal...alegeti:)


pentru cauza civila e mai bine sa consultati un avocat
in ceea ca priveste DENUNTATORUL -calomnie, denuntare calomnioasa, incercare de a determina la marturie mincinoasa. In loc de insulta nu merge ofensa adusa autoritatii? intrucat ma aflam intimpul serviciului...... De asemenea fals in declaratii si uz de fals???? intrucat procurorul a constatat ca faptele descrise de mine sunt reale si cele declarate de denuntator sunt nereale, iar denuntatorul a folosit declaratia mincinoasa pentru a creea efecte juridice -o data pt a obtine anularea p.v. intocmit de mine si a scapa nesanctionata si in al doilea rand pentru a atrage asupra mea o pedeapsa penala. care este termenul legal in care pot sa ii reclam pe cei doi?
MARTORUL-marturie mincinoasa,fals in declaratii-pt ca a sustinut aspectele nereale ale denuntatorului,si favorizarea infractorului????
Pentru a primi un raspuns pertinent, cred ca este bine sa prezentati situatia concreta.Altfel,cu frinturi de spete,este greu sa se faca o incadrare juridica.
In cele prezentate de dvs. sunt mai multe elemente care insa nu pot contura o infractiune anume.
Daca scopul unei actiuni este de a obtine bani,cred ca mai bine consultati un avocat.


Detectiv Particular FILIP STELIAN
care este termenul legal in care pot depune reclamatie impotriva celor doi?
ofensa adusa autoritatii-art237 C. penal-abrogat. puteti depune plangere pt denunt calomnios oricand doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca declar minciuni? GabrielFlorian11 GabrielFlorian11 Buna ziua! Ce risc daca reclam pe cineva si nu spun tot adevarul sau declar ceva ce nu este adevărat,în plângerea penală? Ce se intampla daca gresesc cu ... (vezi toată discuția)
Calomnie si marturie mincinoasa Brixia Brixia Buna, la procesul de incredintare minor intentat de mama fiicei mele, am obtinut autoritate parintesca comuna, desi s-a incercat calomnierea mea, un martor a ... (vezi toată discuția)