Rio de Janeiro a fost fondat la 1 martie 1565 in onoarea regelui Sebastian I al Portugaliei.
Orasul al carui nume in portugheza semnifica “rau de ianuarie” a fost capitala Braziliei din 1764 pana in 1960, cand guvernul a fost transferat la Brasilia care a devenit noua capitala, mentioneaza Wikipedia.
Ca organizare teritoriala, orasul este impartit in centrul istoric (“Centro”), Zona de Sud cu atractiile turistice (in special plajele), Zona de Nord, dezvoltata industrial, Zona de Vest si regiunea noua Barra da Tijuca.
Rio de Janeiro este faimos pentru plajele sale Copacabana si Ipanema, pentru imensa statuie a lui Isus Cristos Mantuitorul (“Cristo Redentor”) de pe muntele Corcovado, dar si pentru celebrul carnaval in cadrul caruia defileaza paradele Escolas de Samba.
Anul acesta, Rio da Janeiro va gazdui Campionatul Mondial de Fotbal 2014, care va avea loc intre 12 iunie si 13 iulie, iar in 2016. Jocurile Olimpice de vara.
Primul numar al revistei “Convorbiri literare” a aparut pe 1 martie 1867, la Iasi, unde a functionat pana in 1886. Intre 1886 si 1944 revista a aparut la Bucuresti.
“Convorbiri literare” a fost organul de presa al societatii literare “Junimea”, iar printre scriitori celebri care si-au publicat operele in aceasta revista s-au numarat Iacob Negruzzi, Simion Mehedinti, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, George Cosbuc, Octavian Goga.
Noua serie a revistei “Convorbiri literare” apare din ianuarie 1996 la Iasi, lunar, la fiecare 20 ale lunii, in format tabloid (30x45 cm), avand 48 de pagini, din care 8 color. Editorul revistei este Uniunea Scriitorilor din Romania, iar redactor-sef Cassian Maria Spiridon.
Parcul National Yellowstone a fost intemeiat pe 1 martie 1872, fiind primul parc national din lume. Acesta se afla pe teritoriul a trei state federale nord americane: 96% din suprafata sa se afla pe teritoriul statului Wyoming, 3% pe teritoriul statului Montana si numai 1% pe teritoriul statului Idaho.
Yellowstone este situat pe un adevarat bazin de lava acoperit de straturi de roci solide prin care tasnesc numeroase gheizere (apa si vapori fierbinti) si izvoare calde. De asemenea, este cel mai mare parc national din Statele Unite si unul dintre cele mai mari din lume, avand suprafata de 8.987 km², ceea ce corespunde aproximativ cu suprafata insulei Corsica. Pe directia nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe directia est-vest 87 km.
Parcul cuprinde si o parte din muntii Rocky Mountain, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai inalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3.462 m, iar punctul de cea mai joasa altitudine fiind in nord, cu altitudinea de 1.620 m.
Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgatoare cea mai importanta de pe teritoriul parcului.
Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se numara izvoarele termale si gheizerele, precum si animale ca bizonul, ursi grizzli, lupi. In anul 1978 parcul a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.
Piesa “Steaua fara nume” de Mihail Sebastian a avut premiera pe 1 martie 1944 la Teatrul Alhambra din Bucuresti.
Din cauza faptului ca era evreu, iar legile antisemite din acea perioada le interziceau evreilor anumite activitati si profesii, Mihail Sebastian a fost nevoit sa semneze piesa sub pseudonimul Victor Mincu.
Mai mult, prin legislatia antisemita de la inceputul anilor '40, i s-a interzis sa mai functioneze ca jurnalist si i s-a retras licenta de avocat pledant.
Piesele sale, “Steaua fara nume”, “Ultima ora” si “Jocul de-a vacanta” au fost chiar ecranizate, “Steaua fara nume” transformandu-se intr-o coproductie romano- franceza (“Mona, l'etoile sans nom” -1967), in care rolul principal feminim a fost interpretat de Marina Vlady.
- 1788: Gheorghe Asachi, poet, prozator si dramaturg roman
- 1810: Frederic Chopin, compozitor si pianist polonez
- 1812: Nicolae Kretzulescu, medic si politician roman
- 1837: Ion Creanga, scriitor roman
- 1910: Archer John Porter Martin, chimist englez, laureat Nobel
- 1804: Printesa Caroline de Parma
- 1911: Jacobus Henricus van 't Hoff, chimist olandez, laureat Nobel
- 1938: Gabriele d’Annunzio, poet, romancier si dramaturg italian
- 1960: Florica Cristoforeanu, interpreta romanca de opera
- 1973: Lev Artimovici, fizician rus
Comentarii articol (0)