Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor Asteptam o evaluare pozitiva in Raportul de tara Progresele inregistrate in ultima perioada ne indreptatesc sa asteptam o evaluare pozitiva in Raportul de tara de la sfarsitul acestei luni. Un agent economic care nu si-a indeplinit angajamentele pentru protectia mediului nu poate intra pe piata comunitara. Usa Ministerului Mediului va fi tot timpul deschisa pentru consultanta, pentru ajutor. Suntem deschisi pentru acest schimb de informatii, astfel incat toate instalatiile sa fie autorizate pana la momentul integrarii. Aceasta este tinta noastra, dar este evident ca, fara un parteneriat real cu agentii economici, este clar ca nu ne vom putea atinge aceasta tinta.
Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu Amenzile vor creste substantial Garda Nationala de Mediu incearca sa faca trei lucruri: prevenire, remediere si, abia in final, pedepsirea. Agentii economici trebuie sa aplice programul de investitii propus, iar cei care nu-l fac risca sa li se sisteze activitatea. Amenda maxima va creste substantial, pana la 800 de milioane de lei, cu posibilitatea repetabilitatii lunare, si nu cum era pana acum, de 250 de milioane de lei, o data la sase luni.
Ioan Gherhes, presedinte Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Termenele scadente nu sunt negociabile Autorizatia integrata de mediu are implicatii speciale. De aceea, invitam agentii economici sa declanseze procesul de autorizare din timp. Foarte multi operatori au intarziat depunerea solicitarilor din lipsa fondurilor pentru realizarea documentatiilor in vederea obtinerii autorizatiilor integrate de mediu, din cauza pretului ridicat cerut de elaboratorii de bilanturi, refuzul fostilor proprietari de a realiza bilanturi de mediu la incetarea activitatilor cu impact asupra mediului, solicitari pentru decalarea termenelor de depunere a documentatiilor din cauza intreruperii activitatii de productie, lipsa informatiilor ca activitatea/instalatia operatorului intra sub incidenta Directivei IPPC sau schimbarea strategiei titularului.
Magdalena Matei, consilier Ministerul Mediului Producatorii de energie vor trebui sa aiba certificate verzi Investitiile vor stimula inverzirea energiei, pentru ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a pus la punct certificatele verzi. Orice producator de energie va fi obligat ca, in cota lui de vanzare de energie, sa aiba o cota de energie verde. In momentul de fata, exista patru furnizori care sunt certificati, iar ei pot sa vanda in valoare de un megawatt.
Dan Cotes, specialist Oil Terminal - 22 milioane euro investite in mediu din surse proprii Dan Cotes, specialist in cadrul OIL Terminal, a declarat: "Lucrarile si directiile de actiune cu impact major asupra mediului deja se afla in faza de studiu si proiectare. In anul 2005, estimam efectuarea lucrarilor cu impact pozitiv asupra mediului de circa 6 milioane euro, iar pentru anul 2006 se planifica executarea lucrarilor cu impact asupra mediului de peste 16 milioane euro. Finantarea va fi numai din surse proprii, dar exista o mare preocupare pentru atragerea de noi finantari prin credite, parteneriat si alte cai legale. Conducerea Oil Terminal isi asuma intreaga responsabilitate pentru politica de mediu adoptata si rezultatele de mediu obtinute ca urmare a aplicarii ei. Consideram util a prezenta un efect care poate provoca un impact asupra activitatii societatii noastre si a altor societati aflate sub incidenta HG 568/2001. Directiva europeana 94/63/CE, privind controlul emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, manipularea si distributia benzinei, transpusa in legislatia romana prin HG 568/2001 si intrata in vigoare la 1.01.2002, prevede termene de conformare de 3-8 ani. Prin aparitia HG 893/2005 aceste termene se reduc pentru data de 31.12.2006 cu exceptia derogarilor prezentate in anexa hotararii. Prin aceasta hotarare, Oil Terminal primeste derogare de conformare pentru instalatiile de depozitare cu un rulaj cuprins intre 25.000 si 50.000 t/an. Intrucat nici o instalatie de depozitare a benzinei din societate nu se incadreaza in acest rulaj, derogarea nu are nici un efect asupra societatii. Pentru a elimina impactul produs asupra societatii noastre, propunem ca derogarea sa fie aplicata pentru instalatiile cu o cantitate tranzitata mai mare de 50.000 t/an si mai mica de 25.000 t/an".
Marian Motocu, director tehnic Complexul Energetic Turceni, 800 milioane euro pentru mediu in urmatorii ani "Turceni asigura 10% din necesarul de energie al Romaniei. In urmatorii ani, pana la expirarea termenului de conformare la normele europene de mediu, vom cheltui peste 800 milioane de euro, iar o parte a acestor sume a fost deja contractata", a declarat in cadrul conferintei Nicolae Simionescu, directorul general al Turceni. La randul sau, Marian Motocu, director tehnic al companiei, explica mecanismele tehnice si necesitatea acestui tip de investitie: "Alegerea celor mai bune tehnici disponibile pentru instalatiile mari de ardere depinde de poluantul emis, tipul instalatiei si al combustibilului, precum si de tehnologia de ardere. Utilizarea celor mai bune tehnici disponibile face posibila arderea unor carbuni inferiori calitativ, permitand incadrarea instalatiilor energetice in reglementarile europene de mediu. Turceni deruleaza masuri de modernizare si adaptare a instalatiilor de desprafuire, conform normelor europene privind emisiile la cos. De actualitate este nivelul de modernizare a electrofiltrului grupului nr. 5, avand ca tinta reducerea emisiilor 50 mg/Nm3 in gazele emise la cos", declara Marian Motocu. Totodata, montarea instalatiilor de desulfurare a gazelor arse la blocurile energetice 3, 4, 5 si 6, care vor ramane in functiune, va duce la reducerea concentratiilor de SO2 la o valoare limita de maximum 400 mg/Nmc, obtinandu-se astfel incadrarea in limitele prevazute de legislatia nationala si europeana.
Comentarii articol (0)