1. Lungmetrajul "O vara de neuitat", de Lucian Pintilie, proiectat pe 18 martie la ICR Londra
Lungmetrajul "O vara de neuitat/ Un été inoubliable", regizat de Lucian Pintilie si cu Kristin Scott-Thomas in rolul principal, va fi proiectat, pe 18 martie, la Cinemateca romaneasca de la Institutul Cultural Roman (ICR) de la Londra, informeaza institutia. Filmul regizat de Lucian Pintilie, care ii are in distributie pe actorii Kristin Scott Thomas, Marcel Iures, Magda Catone, Claudiu Bleont si Olga Tudorache, prezinta Romania anilor 1920.
Intr-un oras de granita de pe malul stang al Dunarii, conacul familiei Vorvoreanu straluceste in luminile unei serate. Toti nobilii din imprejurimi sunt de fata, dar vedetele sunt tinerii soti Dumitriu: el e capitan in Armata Romana, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumusete iesita din comun. Tanara femeie, pe deplin fidela familiei ei, intampina cu dispret avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferata intr-o garnizoana izolata din Dobrogea. Pentru a razbuna uciderea unor graniceri romani de catre banditii macedoneni, capitanul Dumitriu primeste ordinul sa impuste sateni bulgari nevinovati. Refuza sa indeplineasca ordinul.
Evenimentul din data de 18 martie va marca si Ziua Internationala a Francofoniei.
2. Lungmetrajul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, proiectat la Berlin
Lungmetrajul "La limita de jos a cerului", regizat de Igor Cobileanski, va fi proiectat pe 27 martie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din Berlin, in cadrul programului "New Romanian Films", ce prezinta cele mai recente filme romanesti, informeaza institutia.
Filmul ii are ii distributie pe actorii Igor Babiac, Ela Ionescu, Sergiu Voloc, Igor Caras-Romanov si Angela Ciobanu.
Viorel (Igor Babiac) este un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al sau il taraste dupa el in visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa il bate la cap sa isi gaseasca un serviciu, iar femeia pe care o iubeste urmeaza sa plece cu iubitul care trebuie sa iasa din arest preventiv. Viorel decide sa isi schimbe viata in bine, insa realizeaza curand ca binele este o chestiune relativa.
Filmul a fost selectat in competitiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varsovia, Kiev si Cottbus, la acesta din urma primind anul trecut premiul criticii internationale, FIPRESCI.
3. Un volum despre dreptul la FERICIRE scris de romani este inscris la Cambridge Scholars Publishing
Un volum despre Dreptul la fericire, elaborat de cercetatori romani impreuna cu experti din strainatate, este integrat de Cambridge Scholars Publishing in Cultura europeana a drepturilor omului. Analiza fericirii din perspectiva calitatii vietii, o dezvoltare unica a literaturii referitoare la drepturile omului.
Prestigioasa editura din Marea Britanie, Cambridge Scholars Publishing, a publicat recent o lucrare elaborata de cercetatori romani in colaborare cu cercetatori din Italia, Belarus si Republica Moldova. Cartea, intitulata Cultura Europeana a Drepturilor Omului. Dreptul la fericire, ofera o selectie a 40 de lucrari prezentate in cadrul unei conferinte internationale centrata pe dreptul fundamental al omului la fericire in relatie directa cu domeniul modern al calitatii vietii. Evenimentul a avut loc la Bucuresti, in decembrie 2012, fiind organizat la initiativa Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir Bucuresti in parteneriat cu Institutul Academiei Romane de Cercetare a Calitatii Vietii si Institutul Roman pentru Drepturile Omului.
Cartea este coordonata de Elena Zamfir - profesor universitar, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Academia Romana, Bucuresti, lider de proiect in multe programe nationale si internationale de cercetare sociala, autoare a numeroase carti, studii, rapoarte nationale si internationale – si Filomena Maggino - profesor de Statistica Sociala la Universitatea din Florenta, presedinte si co-fondator al Asociatiei Italiene de Studii de Calitate a Vietii (AIQUAV), consilier al Institutului National Italian de Statistica (ISTAT).
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)