De la mijlocul anilor '90, ziarele si revistele din intreaga lume au inceput sa-si publice online articolele din editiile tiparite. Publicatiile sperau ca astfel sa atraga mai mult public si sa se promoveze.
Numai ca, pe masura ce internetul s-a extins, el a devenit, pentru unele publicatii, din amic inamic. Mai exact, din moment ce aveau la dispozitie continutul online si gratuit, cititorii au incetat sa cumpere editia tiparita. Aceasta tendinta a inceput sa se accentueze dupa 2007 - 2008, peste tot in lume, odata cu criza economica.
Din aceasta cauza, unele publicatii au fost nevoite sa-si inchida editiile tiparite si sa se mute online, iar altele si-au incetat existenta.
In acest context, a aparut si o a treia categorie, cea a publicatiilor care au introdus plata per articol sau/ si abonamentele digitale.
Daca initiativa a fost privita, la inceput, cu scepticism de majoritatea editorilor online, incet - incet, tot mai multe publicatii au cautat diverse variante prin care sa ceara plata pentru continutul furnizat online.
In prezent, mai multe publicatii internationale, mai ales din domeniul economic si stiintific, au introdus abonamentele digitale pentru articolele publicate. In plus, au aparut initiative editoriale, in limba engleza si olandeza, care au solicitat de la inceput ca cititorii sa le achite abonamente, daca vor sa le citeasca.
Tendinta a aparut si in Romania. Astfel, in ultimii doi - trei ani, si cateva publicatii culturale si economice din tara noastra au introdus abonamentele digitale pentru articolele publicate.
Argumentele PRO
Publicatiile online ar putea avea mai multe articole de calitate. Pentru ziare si reviste, cel putin teoretic, unele dintre sursele de venit sunt vanzarea la chiosc a publicatiei si abonamentele catre cititori. Pe acelasi principiu, daca utilizatorii ar plati pentru continut, atunci aceasta ar fi o sursa de venit pentru publicatiile online. In conditiile in care ar avea mai multi bani, publicatiile online si-ar permite sa investeasca in articole mai bine documentate si mai interesant scrise decat in prezent.
Ar exista mai mult continut editorial independent. Mai exact, daca articolele ar fi platite, atunci ar exista mai multe publicatii independente, care nu fac parte dintr-un trust de presa. In conditiile in care ar creste concurenta dintre publicatii, atunci publicul ar putea citi articole mai intresante.
Ar putea fi prezentate opinii mai diversificate. Daca cititorii ar plati pentru articole, atunci ar exista mai multi autori, care sa-si sustina cu mai mult interes opiniile.
Argumentele CONTRA
Solicitarea de bani pentru articole nu respecta principiile internetului. Unul dintre principiile internetului este acela ca este gratuit pentru toata lumea. De altfel, extinderea internetului, care a aparut la inceputul anilor '90, intr-un timp atat de scurt a fost motivata de aplicarea acestui principiu. Daca publicatiile ar solicita bani pentru articole, atunci n-ar mai respecta acest principiu.
Plata pe continut ar crea inechitate sociala. Informatia inseama bani. In conditiile in care, o parte din public nu si-ar permite sa plateasca pentru el, o parte din public ar fi mai putin informat, daca publicatiile ar cere bani pentru articole. Acest fapt i-ar face pe unii sa ia decizii gresite. Precum un bulgare de zapada, aceste decizii ar putea saraci unele persoane, in defavoarea altora.
Ar afecta dezvoltarea societatii. In conditiile in care s-ar solicita bani pentru articole, marele public ar avea acces la mai putine opinii. Acest fapt, corelat cu inechitatea sociala, ar duce la un regres al societatii.
Voi ati plati ca sa cititi un articol pe internet? Pentru ce tip de articol? In ce conditii, per articol sau abonament?
Comentarii articol (31)