Potrivit Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, la toate operatiunile electorale efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare pot asista, in afara membrilor acestora, urmatoarele persoane acreditate:
- observatorii interni si externi;
- reprezentantii interni si externi ai mass-mediei;
- delegatii partidelor politice, ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, ai aliantelor politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri si nu au reprezentanti in birourile electorale.
Mai precis, pot fi acreditati ca observatori interni reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect principal de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului si care sunt legal constituite cu cel putin 6 luni inainte de ziua de referinta.
Atentie! Persoanele desemnate de aceste organizatii ca observatori interni nu pot avea apartenenta politica.
In ceea ce priveste reprezentantii mass-media, acestia trebuie sa fie special desemnati de conducerea institutiei de presa si sa nu aiba apartenenta politica.
Avand in vedere aceste prevederi, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a elaborat recent procedura de eliberare a acreditarilor la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European ce vor avea loc in 25 mai. Este vorba despre Hotararea Autoritatii Electorale Permanente nr. 2/2014 privind procedura de eliberare a adeverintelor care atesta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 73 alin. (3) si (4) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si procedura de acreditare a observatorilor externi si a reprezentantilor externi ai mass-mediei la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 199, din 21 martie 2014.
Astfel, potrivit documentului mentionat, organizatia neguvernamentala (ONG) din Romania care doreste sa participe cu observatori interni la alegerile europarlamentare va transmite catre AEP o cerere prin care solicita eliberarea adeverintei care atesta ca au ca obiect principal de activitate apararea democratiei si a drepturilor omului si ca sunt legal constituite cu cel putin 6 luni inainte de ziua de referinta.
Cererea, al carei model este disponibil in fisier atasat, va fi insotita de o copie a statutului si o copie a hotararii judecatoresti de infiintare a organizatiei neguvernamentale. Documentele pot fi transmise prin fax, posta sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autoritatii Electorale Permanente.
Aceeasi procedura va fi indeplinita si de catre institutiile mass-media care vor sa desemneze reprezentanti interni la scrutinul din 25 mai. Totusi, acestea vor transmite catre AEP doar cererea, nu si alte documente anexate, ca in cazul ONG-urilor.
Daca toate conditiile sunt indeplinite, Autoritatea Electorala Permanenta va elibera atat asociatiilor neguvernamentale, cat si presei o adeverinta, modelul acestui document fiind diferit in functie de institutie.
Practic, adeverinta permite ONG-urilor si presei sa obtina apoi acreditarea ca observatori interni a persoanelor pe care le propun.
Modelul acreditarii eliberate observatorilor externi si reprezentantilor externi ai mass-mediei la scrutinul din 25 mai este disponibil in fisier atasat.
*Toate documentele atasate sunt prelucrate de pe monitoruloficial.ro.
Comentarii articol (0)