Pana astazi, 4 tipuri de contribuabili au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul pe profit, care se realizeaza prin formularul 101.
AvocatNet.ro a scris mai multe articole despre declaratia de impozit pe profit, incepand cu modul in care aceasta se depune si continuand cu erorile cele mai frecvente care apar la completarea formularului. Aveti mai jos o lista cu cele mai utile articole publicate pe aceasta tema:
1. Cine trebuie sa declare impozitul pe profit?
Marius Focsa, Managing Partner-ul Chronax, ne-a precizat, intr-un articol publicat recent in Harta Consultantei in Afaceri, ca urmatoarele categorii de contribuabili sunt obligate sa declare si sa achite impozitul pe profit anual, respectiv pentru 2013:
- platitorii de impozit pe profit care efectueaza declararea si plata impozitului pe profit trimestrial,
- platitorii de impozit pe profit care au optat pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial,
- societatile comerciale bancare - persoane juridice romane,
- sucursalele din Romania ale bancilor - persoane juridice straine.
2. Cum se depune formularul 101?
Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, operatiunea fiind facuta electronic.
Formularul 101 poate fi depus in format electronic sau pe hartie, prin codificarea informatiilor, sub forma de cod de bare, prin folosirea programelor puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor Publice.
Mai exact, atunci cand este depus la organul fiscal competent, formularul 101 trebuie sa fie in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii.
Important! Aplicatia online prin care trebuie depus formularul 101 a fost actualizata pe 24 ianuarie, programul putand fi descarcat de aici.
In cazul declararii eronate a bazei impozabile si a impozitului pe profit aferent, contribuabilii pot depune o declaratie rectificative privind impozitul pe profit, care se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind <<X>> in spatiul special prevazut in acest scop.
In plus, firmele au scapat de certificarea declaratiei de impozit pe profit pentru 2013, incepand cu 28 februarie, deoarece aceasta a devenit optionala conform OUG nr. 8/2014.
3. Erori frecvente la completarea formularului 101.
Ramona Moisa, Tax Manager la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a spus, intr-un articol publicat recent de AvocatNet.ro, ca erorile intalnite cel mai des la pregatirea declaratiei anuale privind impozitul pe profit sunt urmatoarele:
- interpretarea gresita a prevederilor legislative privind deductibilitatea cheltuielilor inregistrate de contribuabili in cursul anului fiscal; din seria cheltuielilor care pun probleme contribuabililor la stabilirea tratamentului fiscal se regasesc cele cu serviciile de management si consultanta, cele cu dobanzile aferente imprumuturilor de la entitati din grup, cele cu provizioanele, cele privind actiunile de protocol, cele sociale, indemnizatiile primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate etc;
- interpretarea eronata a prevederilor legislative;
- lipsa documentelor suport pentru a justifica anumite cheltuieli;
- modul de reportare a pierderii fiscale;
- neimpozitarea rezervelor din reevaluare in acelasi timp cu deducerea amortizarii fiscale;
- calcularea intr-un mod gresit a rezervei legale deductibile.
4. Anumiti contribuabili NU sunt obligati sa depuna declaratia de impozit pe profit.
Mai exact, printre acestia se numara microintreprinderile, unele institutii publice, facultatile, scolile particulare si ONG-urile.
Comentarii articol (1)