Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.
Masurile de dezinsectie, trebuie efectuate atunci cand este nevoie, o data la minim 3 luni, in timp ce lucrarile de deratizare se fac atunci cand este nevoie, o data la minim 6 luni (primavara sau toamna), se mentioneaza in Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997.
Firmele care nu efectueaza operatiuni de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD) risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 8.000 lei, prevazute in HG nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul de specialitate imputernicit de catre conducerea Ministerului Sanatatii pentru unitatile de pe intreg teritoriul tarii, se mai mentioneaza HG nr. 857/2012.
Pentru a nu risca amenzile mentionate anterior, persoanele fizice sau juridice pot apela la firmele specializate in operatiuni de DDD. Insa acestea trebuie sa stie ca pot verifica daca firmele sunt autorizate sa desfasoare serviciile respective, ne-a declarat, in cadrul unui interviu, Gabriel Munteanu, general manager, Compania DDD.
Cum pot fi recunoscute firmele autorizate sa ofere servicii de deratizare/dezinsectie/dezinfectie (DDD)? Care sunt elementele de identificare?
Gabriel Munteanu: Firmele autorizate sa presteze servicii de deratizare/dezinsectie/dezinfectie sunt autorizate de catre primariile locale. De asemenea, sunt necesare si autorizatiile emise de catre Directia Sanitar Veterinara, Directia de Sanatate Publica, Ministerul Administratiei si Internelor – Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, precum si certificarile ISO 9001 si ISO 14001.
Unde pot fi verificate firmele autorizate? Care este procedura de verificare?
Gabriel Munteanu: Firmele autorizate pot fi verificate sunand la numarul de telefon din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti 021.305.55.15 – Directia Utilitati Publice- Serviciul Salubrizare sau 021.305.55.15 – interior 1150. Informatiile sunt actualizate zilnic si din acest motiv nu pot fi puse la dispozitia publicului pe site-ul primariei. Toate detaliile sunt furnizate telefonic, in acest mod, informatiile privind societatile prestatoare de servicii DDD autorizate sunt oferite in timp real, de catre persoanele abilitate.
Ce tarife sunt practicate in mod normal de o firma de deratizare/dezinsectie/dezinfectie?
Gabriel Munteanu: Tarifele sunt stabilite in functie de mai multi factori: gradul de infestare la momentul interventiei, suprafata pe care urmeaza sa se presteze serviciile, substantele folosite, etc. Majoritatea firmelor au afisate tarifele pe site-ul oficial. Astfel, este foarte usor de calculat un tarif pentru spatiul fiecarei societati care solicita un contract, in functie de suprafata in metri patrati ce urmeaza sa fie tratata. Pentru apartamente, case, vile, asociatii de proprietari, subsoluri de bloc, etc, tarifele sunt diferentiate si sunt stabilite in functie de gradul de infestare, daunatorii care trebuie combatuti, suprafata, etc.
Care este perioada de timp pe care poate fi incheiat un contract cu o firma de deratizare/dezinsectie/dezinfectie? Se pot negocia contractele de acest tip?
Gabriel Munteanu: Contractele se incheie pe o perioada de un an, cu posibilitatea prelungirii acestuia prin act aditional, de comun acord. Pretul contractului este ferm si nu poate fi negociat, exceptand cazul in care beneficiarul isi schimba sediul punctului de lucru, iar suprafata se modifica. In aceasta situatie, noul tarif va fi comunicat beneficiarului prin act aditional.
Daca nu suntem multumiti de serviciile unei astfel de firme cui ne putem adresa, pentru a depune o plangere?
Gabriel Munteanu: Reclamatiile se pot trimite catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului.
Firmele sunt obligate sa efectueze deratizare la sediul social, daca nu se desfasoara niciun fel de activitate acolo?
Gabriel Munteanu: Nu exista obligativitatea prestarii serviciilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie la sediile sociale ale societatilor care nu isi desfasoara activitatea acolo. Serviciile DDD sunt obligatorii numai la punctele de lucru declarate, ale entitatilor juridice, la Registrul Comertului: PFA-uri, II-uri, CMI-uri, SA-uri, SRL-uri, gradinite, unitati spitalicesti, etc.