Fie ca au fost cumparati de o alta firma, fie ca vor sa se asocieze cu inca o persoana, pentru a opera aceasta schimbare, asociatii unui SRL s-ar putea sa aleaga majorarea de capital. Motivele tin de modul in care se face majorarea de capital.
Avocatul Dana Fatol a spus pentru AvocatNet.ro ca, de exemplu, pentru a coopta un nou asociat intr-un SRL fara a face cesiune de parti sociale este de preferat majorarea de capital. Mai exact, etapa administrativa de majorare de capital de la Registrul Comertului este mai rapida decat in cazul cesiunii.
"Majorarea de capital se face, din punct de vedere al inregistrarilor la Registrul Comertului, dintr-o singura etapa. Solutionarea cererii de inregistrare si inscrierea propriu-zisa a mentiunii in Registru se face, in acest caz, in aproximativ 5 zile. Cesiunea de parti sociale cuprinde doua etape. Prima este etapa de publicare a hotararii de cesiune in Monitorul Oficial, iar a doua care se desfasoara la 30 de zile dupa publicarea in Monitor, este etapa de inscriere a mentiunii in Registrul Comertului. In fapt, cesiunea de parti sociale catre persoane dinafara SRL-ului este finalizata in aproximativ doua luni de la depunerea primului dosar in prima etapa in fata Registrul Comertului", a explicat Dana Fatol.
Totusi, inainte de inregistrarea la Registrul Comertului mai trebuie parcursa o etapa, care cuprinde redactarea si semnarea documentelor, precum si constituirea dosarului pentru Registru.
"In aceasta etapa poate fi necesar aportul unei persoane care sa realizeze prospectul de emisiune, poate fi necesar aportul unui avocat, a unui traducator autorizat, a unui notar, depinde de modalitatea de majorare a capitalului, de documentele societare redactate, de tara de origine a noului asociat, daca e cazul etc", a argumentat Dana Fatol.
Potrivit avocatului, costurile pentru majorarea de capital includ:
- costurile propriu-zise de majorare (spre exemplu sumele cu care se majoareaza capitalul),
- costurile cu intermediarii (avocati, traducatori, notari, etc – in functie de tipul majorarii),
- costurile cu inregistrarea la Registrul Comertului, intre 600 si 1000 de lei.
In cazul costurilor cu intermediarii, Dana Fatol a subliniat ca acestea variaza in functie valoarea majorarii si de sumele cerute de acesti intermediari.
"Avocatii spre exemplu nu sunt obligati sa ceara un anumita tarif, ci pot cere cat considera ca e corect ori cat au negociat cu clientul. Traducatorii pot fi necesar sau nu, si atunci vor fi costuri cu acestia ori nu. Daca toate actele sunt in romana sigur nu va fi nevoie de traducatori, dar daca undele documente (spre exemplu Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor) sunt in alte limbi, ele vor trebui traduse inainte de a fi depuse la Registrul Comertului", a completat Dana Fatol.
De asemenea, semnatura traducatorului va trebui sa fie certificata de un notar, ceea ce variaza atat in functie de valoarea majorarii, cat si de profesionistii la care asociatii ori administratorul apeleaza, a adaugat avocatul.
Important! Un alt motiv pentru care este preferata majorarea de capital este obtinerea unei asigurari pentru firma respectiva, a mentionat avocatul. "Unele societati de asigurare nu ofera asigurari decat firmelor cu un anumit capital sau care au imobile in patrimoniu", a argumentat Dana Fatol.
SRL-urile pot aplica o prevedere pentru SA-uri
Societati cu raspundere limitata (SRL) pot sa-si majoreze capitalul exact ca o societate pe actiuni (SA).
Mai exact, pentru a realiza majoararea de capital, avocatul a mentionat ca, potrivit articolului 210 din Legea 31/1990, capitalul social al unei SA se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
De asemenea, actiunile noi pentru o SA sunt eliberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia, conform avocatului.
"Aceste prevederi apar la societatea pe actiuni (SA), insa conform articolului 221 al aceleiasi legi, societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210", a subliniat Dana Fatol.
In plus, conform alineatului (4) de la articolul 210 din Legea 31/1990, marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune, a mai spus avocatul.
Nota! Intr-un SA, in situatia prevazuta de articolul 22 din Legea nr 31/2000, daca subscrierile publice depasesc capitalul social prevazut in prospectul de emisiune sau sunt mai mici decat acesta, fondatorii sunt obligati sa supuna aprobarii adunarii constitutive majorarea sau, dupa caz, reducerea capitalului social la nivelul subscriptiei.
In fisierul atasat puteti consulta lista documentelor necesare pentru majorarea capitalului social, pentru toate tipurile de societati comerciale, conform Registrului Comertului.