Daca se poate lua decizia de marire de capital prin decizia majoritara a unuia dintre asociati (are o cota majoritara din actiunile societatii) atunci poate decide marirea de capital.
ART. 210
(1) Capitalul social se poate mări prin emisiunea de acţiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a acţiunilor existente în schimbul unor noi aporturi în numerar şi/sau în natură.
(2) De asemenea, acţiunile noi sunt liberate prin încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra societăţii cu acţiuni ale acesteia.
(3) Diferenţele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse în rezerve, fără a majora capitalul social. (4) Mărirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a acţiunilor poate fi hotărâtă numai cu votul tuturor acţionarilor, în afară de cazul când este realizată prin încorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
Care este modalitatea prin care asociatul celalalt doreste sa majoreze capitalul social?
Nu poti exclude din societate un asociat prin marirea capitalului social. Asociatul poate fi inlaturat de la luarea deciziilor dar nu va pierde astfel calitatea de asociat.
Calitatea de asociat se pierde prin instrainarea partilor sociale catre celalalt asociat sau catre o alta persoana, care - prin preluarea partilor sociale - va deveni asociat in societate in locul cedentului.