Ma confrunt cu o situatie, si as vrea cateva indrumari in acest sens.
In speta: un SRL cu doi asociati, fiecare avand 50-50 parti sociale. Unul dintre asociati este plecat din tara si practic este de negasit. Celalalt asociat este practic cu mainile legate...neputand sa ia niciun fel de hotarare fara asociatul plecat. Cineva i-a sugerat sa faca o majorare de capital in urma careia sa devina majoritar, numai ca pentru aceasta trebuie iarasi o hotarare AGA semnata de ambii asociati. Poate cineva sa ofere cateva sfaturi despre cum s-ar putea iesi din aceasta situatie?..Se poate exclude cumva acel asociat daca nu se prezinta la convocari?...Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Pentru orice modificare adusa intr-o societate comerciala este nevoie de Hotararea asociatilor care trebuie sa fie semnata de fiecare asociat. Fara celalalt asociat nu poate face nici o modificare in firma.
Ok, dar daca unul din asociati nu e de gasit nu exista nici o solutie?...Pur si simplu firma nu mai poate functiona....nici macar un banal punct de lucru nu se mai poate deschide.
Pentru marirea capitalului social nu este necesara semnatura fiecarui asociat pe hotararea AGA.
Majorarea se face potrivit legii 31/90 art. 221, care face trimitere la art. 210 (marirea capitalului la SA).
Astfel este suficienta convocarea AGA si hotararea majoritatii asociatilor. Daca unui asociati nu iau parte la adunare se convoaca o a doua AGA iar hotararea se ia cu majoritatea celor prezenti. Acestia vor semna AGA si apoi se va depune hotararea la ORC.
La fel se pot lua apoi si celelalte hotarari, fara prezenta tuturor asociatilor.
Una la mana..sunt doi asociati...50 cu 50....Daca celalalt nu e de gasit....tot nu se obtine majoritate......A doua la mana..daca s-ar putea astfel face majorarea de capital....poate asociatul care a ramas sa devina astfel majoritar?...Convocarea se publica in presa?
Se face convocarea AGA, potrivit actului constitutiv sau legii: scrisoare recomandata, publicare in presa, etc.
Daca la prima convocare nu sunt prezenti toti asociatii se face o a doua convocare, cu respectarea termenelor legale.
La aceasta hotararile se pot lua doar cu asociatii prezenti. Hotararea asociatilor prezenti se ia pe baza majoritatii. Deci este prezent un asociat, hotararea se ia in unanimitate.
Se poate hotara marirea capitalului cu orice suma. Aceasta s distribuie tuturor asociatilor in raport cu partile detinute. Daca in termenul propus de AGA sau prevazut de lege uni asociati nu isi exprima dorinta sa preia partile cuvenite, acestea pot fi dobandite de ceilalti asociati