Din punct de vedere terminologic putem privi notiunile de inspectie fiscala, control fiscal si control antifrauda din doua perspective, considera Emanuel Bancila, director executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, EY Romania.
In sens larg, notiunea de control fiscal inglobeaza atat inspectia fiscala, asa cum este ea definita la art. 94 din OG nr. 92/2003, precum si controlul antifrauda definit la art. 93 din acelasi act normativ, a declarat pentru AvocatNet.ro Emanuel Bancila.
In sens strict, notiunea de control fiscal este echivalenta celei de inspectie fiscala si nu se suprapune notiunii de control antifrauda, a adaugat sursa citata.
Conform Codului de procedura fiscala, inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impunere, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata si a accesoriilor aferente acestora.
In schimb, in ceea ce priveste controlul antifrauda, Codul de procedura fiscala nu ofera informatii clare despre ce presupune aceasta operatiune. Astfel, conform legislatiei fiscale, controlul antifrauda este operativ si inopinat si se poate efectua si in scopul realizarii de operatiuni de control tematic, care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.
Emanuel Bancila a precizat ca inspectia fiscala este realizata in mod exclusiv, nemijlocit si neingradit prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau, dupa caz, de compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, ori de alte autoritati care sunt competente, potrivit legii, sa administreze impozite, taxe, contributii sau alte sume datorate bugetului general consolidat.
Mai exact, conform actelor normative privind restructurarea ANAF, inspectia fiscala va fi efectuata in continuare de inspectorii fiscali, atributiile privind derularea inspectiilor fiscale ramanand in sarcina Directiilor Generale Regionale, a punctat specialistul EY.
De cealalta parte, controlul antifrauda este efectuat de catre inspectorii antifrauda fiscala din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, a mai spus sursa Emanuel Bancila.
Mai mult, inspectorii antifrauda fiscala din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala, structura fara personalitate juridica, au atributii de prevenire, descoperire si combatere a actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala, a adaugat aceeasi sursa.
In plus, atunci cand inspectorii antifrauda efectueaza controlul operativ si inopinat, conform OUG nr. 74/2013, acestia verifica urmatoarele aspecte:
- respectarea actelor normative in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala;
- respectarea normelor de comert, urmarind prevenirea, depistarea si inlaturarea evaziunii fiscale si fraudelor fiscale si vamale;
- modul de producere, depozitare, circulatie si valorificare a bunurilor, in toate locurile si spatiile in care se desfasoara activitatea operatorilor economici;
- participarea, in colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, la actiuni de depistare si combatere a activitatilor ilicite care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala si vamala.
Comentarii articol (9)