1. Sibiul va fi prezentat ca un oras idilic intr-o expozitie de fotografii, inaugurata la Berlin
Institutul Cultural Roman din Berlin organizeaza expozitia de fotografie "beautiful" (n.r. frumos), a artistei de origine romana Loredana Nemes. Expozitia prezinta o selectie de imagini din cel mai recent album al fotografei, publicat sub acelasi titlu, in anul 2013, la editura Hantje Cantz.
Vernisajul se va desfasura la sediul ICR Berlin in data de 24 aprilie, la ora 19.30. In cadrul vernisajului, va avea loc o discutie intre Loredana Nemes si Thomas Böhm, directorul de programe al Festivalului International de Literatura din Berlin, despre fotografiile si textele incluse in aceasta aparitie editoriala. De asemenea, Loredana Nemes va citi din volumul sau, atat in limba romana, cat si in germana.
In seria sa dedicata orasului Sibiu, Loredana Nemes reviziteaza locurile natale, fotografiindu-le cu nostalgie lipsita de patos si insotita de mult umor. In aceste fotografii Sibiul apare ca un oras idilic, in care oamenii au inca timp de petrecut in aer liber, stand la taclale cu vecinii, iar copiii zburda desculti in peisajul natural putin atins de civilizatie. Perspectiva idilica este completata de surprinderea ironica a unor secvente comice din viata localnicilor, precum si a unor personaje bizare.
2. O fotografie inedita a lui Creanga: descoperire de poveste
Specialistii Muzeului Literaturii Romane Iasi au descoperit recent ca in patrimoniul institutiei se regaseste o fotografie care il surprinde pe scriitorul Ion Creanga, alaturi de A.C. Cuza si N.A. Bogdan. Este vorba de o copie dupa o ferotipie realizata la Slanic Moldova in anul 1885, cand Ion Creanga se afla acolo pentru tratament, si reprezinta una dintre putinele fotografii ce il infatiseaza pe marele povestitor.
Ferotipia, de care pomeneste N.A. Bogdan in "Povesti si bazaconii din Moldova" (Bucuresti, 1923), ramane in istoria ilustrata a personalitatilor literaturii romane drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifica lui Creanga: "Intr-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie asa-zisa americana – invitai de mai multe ori pe Creanga sa-si scoata poza. Dar mai tot deauna imi raspundea: Decat sa dau un francusor ca sa ma vad lat pe tinichea, mai bine cumpar cu el un cosulet de branza sau de pastravi si mi-a prii mai bine decat tinicheaua… Intr-o zi insa, aflandu-se si cu dl. A.C. Cuza, il hotarai sa ne pozam tustrei in grupa; ne asezaram intr-un tufis de langa sala de cura, Creanga stand in picioare, indarat si noi pe o banca, eu la stanga, Cuza la dreapta lui".
Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizata la targuri, balciuri sau pe strada, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de optica, chimie, oricine putand sa o faca
3. IndieWire: "Cainele japonez", portretul fascinant al unei drame acute ce se naste din realitate
Lungmetrajul "Cainele japonez", regizat de Tudor Cristian Jurgiu, care a fost proiectat la Festivalul New Directors/ New Films, intre 19 si 30 martie, la New York, este "portretul fascinant al unei drame acute care se naste din ritmurile vietii reale", scrie prestigioasa publicatie IndieWire.
In articolul intitulat "Sunt acestia urmatorii maestri cineasti din intreaga lume? Lectii de la New Directors/New Films", IndieWire subliniaza: "Datorita cresterii numarului de medii de distributie, cinefilii pot explora mai multe fatete ale istoriei filmului decat inainte si acest lucru se poate observa in cateva productii de debut care pot fi comparate cu cele ale unor mari regizori".
In acest context, autorul articolului prezinta filmul "Cainele japonez" ca fiind "in conformitate cu povestea delicata de familie" a regretatului regizor japonez Yasujiro Ozu. Acest lucru este de remarcat, avand in vedere ca Jurgiu este originar din Romania, o tara care a fost asociata cu thrillere mohorate precum "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu.
4. Lupte: Ana Maria Paval, medaliata cu bronz la Campionatele Europene din Finlanda
Sportiva romanca Ana Maria Paval a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene de lupte de la Vantaa (Finlanda), in limitele categoriei 53 kg, dupa ce a invins-o in meciul decisiv pe azera Patimat Bagomedova.
In primul tur, Paval a trecut de elvetianca Nadine Tokar, in optimi a castigat in fata austriecei Dorina Peter, in sferturile de finala a invins-o pe poloneza Katarzyna Krawczyk, dar a cedat in semifinale cu grecoaica Maria Prevolaraki.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)