Ne plangem frecvent ca fiii sau fiicele noastre nu iubesc cartile, ca nu se afunda in lectura asa cum o faceam noi la varsta lor. Dar i-am invitat noi oare cu adevarat pe copiii nostri in lumea magica a cartilor? Am facut oare tot ce am putut pentru a inclina putin balanta si in favoarea cartilor? Vreau sa va propun astazi o solutie si un pariu.
Punem pariu ca, dupa ce mergeti la o biblioteca pentru copii, macar o data, veti gasi si mai mult de sase motive pentru a reveni?
Iata cele 6 motive pentru a merge cu copiii la biblioteca:
1. Biblioteca il introduce pe copilul tau in lumea cartilor in cel mai placut si neagresiv mod. Nu trebuie sa ii stabilesti tu norme de citit si nici sa te mai superi ca ai dat o groaza de bani pe o carte pe care el nici nu a deschis-o. Este imposibil ca, la biblioteca, micutul tau sa nu gaseasca macar o carte care sa-l intereseze, fie ca e vorba de monstri, dinozauri, insecte invizibile, fie cu zane cu aripi de borangic.
2. Bibliotecile pentru copii sunt child-friendly prin definitie. Chiar daca una dintre bibliotecare se mai incrunta cand nivelul de zgomot creste vertiginos, majoritatea angajatilor stiu ca sunt acolo pentru a primi copii in lumea cartilor si se poarta ca niste gardieni binevoitori si zambitori ai povestilor.
3. La biblioteca nu se gasesc numai carti, ci si audiobook-uri, filme sau muzica. De multe ori, au si jucarii, creioane colorate si carioci pentru copiii care vin pur si simplu sa se joace. Daca cei mici nu se arata prea incantati de carti, ii poti aduce intai pentru a imprumuta desene animate. Cu timpul, te asigur, se vor simti atrasi si de rafturile cu carti.
4. Bibliotecile sunt gratuite! Impozitele tale merg si catre finantarea bibliotecilor publice, asa ca ar fi timpul sa beneficiezi si tu de ele. Spre deosebire de librarii si magazine, de la biblioteca poti pleca acasa cu ce carti sau CD-uri vrei, fara sa scoti un leu din buzunar. Sau poate nu stii ce sa faci intr-o dupa-amiaza ploioasa si, in loc sa platesti un loc de joaca sau sa te plimbi la mall, poti alege sa petreci cateva ore citind si jucandu-te la biblioteca pentru copii din orasul tau.
In Bucuresti, de pilda, exista cate o biblioteca pentru copii in fiecare sector, iar Institutul Francez are, de asemenea, o sectiune a bibliotecii dedicata celor mici.
Iti propun sa incepi prin a descoperi ce biblioteci dedicate copiilor poti gasi in orasul tau!
5. Imprumutatul cartilor este un bun prilej pentru a-ti invata copilul sa aiba grija de carti, pentru ca si alti copii sa le poata citi dupa aceea. Este un moment bun sa ii faci putina educatie ecologica, explicandu-i cum economisim resursele planetei citind cat mai multi o singura carte, in loc sa o cumparam si sa o tinem apoi la noi in biblioteca. Ii va veni, poate, ideea sa inceapa un schimb de carti sau chiar jucarii cu prietenii lui. Sau poate puteti alege impreuna carti de care el s-a plictisit pentru a le dona unei biblioteci rurale care are nevoie de carti pentru copii.
6. Biblioteca nu este numai un centru de imprumut. La biblioteci se organizeaza frecvent ateliere pentru copii, cercuri de lectura, ba chiar si cercuri de gradinarit. Toate acestea sunt gratuite si au menirea de a face biblioteca un loc cat mai prietenos.
Asadar, sa nu te miri, daca, dupa cateva astfel de vizite, copilul tau va intreba singur:
Mami, astazi mergem la biblioteca?.
Comentarii articol (0)