Anul acesta, Pastele este sarbatorit in aceeasi zi, respectiv pe 20 aprilie, de catre toti crestinii: ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformati si de enoriasii cultului neoprotestant, informeaza presa centrala.
Pastele a mai fost sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii doi ani la rand, in 2010 si 2011. O astfel de situatie se va mai repeta si in 2017, cand Pastele va fi sarbatorit pe 16 aprilie de toti crestinii.
Totusi, de obicei, Pastele este praznuit de crestini in zile diferite.
De ce Pastele nu are o data fixa?
Inca din trecut, diferentele cu privire la data serbarii Pastelui au creat controverse si dezbinari in unele Biserici. Pentru a se realiza o uniformizare a sarbatorii Pastelui, in cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit: Pastile vor fi serbate intotdeauna duminica.
Aceasta duminica va fi imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara. Cand data Pastelui iudaic cade duminica, Pastele crestin va fi serbat duminica urmatoare, pentru a nu fi serbat in acelasi timp cu cel iudaic, dar nici inaintea acestora.
Sinodul de la Niceea a mai stabilit ca data Pastelui din fiecare an, va fi calculata de catre Patriarhia din Alexandria, iar aceasta o va comunica, la timpul potrivit, si celorlalte Biserici crestine.
Data Pastelui depinde de doua fenomene naturale: unul cu data fixa - echinoctiul de primavara, iar altul cu data schimbatoare - luna plina. Aceasta din urma face ca data Pastilor sa varieze in fiecare an, caci luna plina pascala apare in unii ani mai aproape de echinoctiu, in altii mai departe de el.
Mai exact, catolicii stabilesc prima luna plina de dupa echinoctiu folosind o serie de calcule si tabele ecleziastice, pe cand ortodocsii iau ca reper luna plina astronomica, informeaza presa centrala.
Nici dupa Sinodul de la Niceea n-au incetat deosebirile intre diferitele regiuni ale lumii crestine, in ceea ce priveste data serbarii Pastelui si, din nefericire, nici astazi nu exista uniformitate in aceasta privinta intre Apusul si Rasaritul crestin.
Cele doua mari Biserici lucreaza cu calendare diferite, in functie de care stabilesc data Pastelui. Astfel, Biserica Romano-Catolica foloseste, din secolul al XVI-lea, calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxa pe cel iulian.
Puteti citi mai multe detalii despre calendarul dupa care Bisericile sarbatoresc Pastele in acest articol.
Comentarii articol (0)