Anemona este una dintre florile denumite Floarea Pastelui sau Pastita (un derivat de la Floarea Pastelui) din mai multe motive, unele tin de traditie, iar altele de caracteristicile ei.
Mai exact, anemona este o floare care face parte din familia Ranculacee si care se gaseste in padurile de foioase. De asemenea, ea are diverse culori - albe, galbene, rosii, portocalii, si infloreste intre mijlocul lunii martie si mijocul lunii mai. Datorita perioadei in care infloreste, anemona a fost denumita "Paschflower", sau Floarea Pastelui, pentru prima data, in anul 1597, de catre botanistul John Gerade. De altfel, anemona a fost denumita Floarea Pastelui sau "floarea pascala" in Europa, tocmai pentru ca perioada ei de inflorire este in jurul datei Pastelui.
Cu toate acestea, traditia din alte zone ale lumii o consemneaza de mai mult timp drept o floare aducatoare de noroc, floare a purificarii prin suferinta si un simbol al Invierii.
In plus, doar unele variante de anemone, dintre cele circa 120 de tipuri, au fost denumite Floarea Pastelui. Astfel, despre ruscuta-de-primavara se spune ca s-a nascut din lacrimile lui Iisus Hristos rastignit pe cruce. Legendele spun ca lacrimile cazute din ochii lui Iisus rastignit pe cruce s-au transformat in frumoase flori galbene. In tara noastra, ruscuta este o specie raspandita in judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Hunedoara, Sibiu si Mures, precum si in judetul Tulcea.
In schimb, in Palestina, se credea ca anemonele au aparut sub crucea lui Isus, din sangele varsat de catre acesta, deoarece unele flori sunt purpurii.
Alta legenda consemneaza ca anemonele au aparut din lacrimile Maicii Domnului, cand aceasta plangea la crucea lui Iisus, in momentul rastignirii. In momentul in care a vazut florile, Iisus a rugat-o pe Maica Domnului sa culeaga aceste flori si sa le arunce in cele patru zari. Ea i-a indeplinit dorinta, astfel ca vantul le-a imprastiat pe tot pamantul, prin codri si lunci. Din acest motiv, legenda mai spune ca anemonele apar primavara, iar, in Saptamana Mare, credinciosii le culeg si le duc la biserica in Vinerea Pastelui.
Conform unei alte legende, langa mormantul lui Iisus erau niste flori albe, mici, firave si mohorate, care plangeau alaturi de femeile mironosite, dar nimeni n-a luat in seama aceste flori. Totusi, aceste flori au fost martore la Invierea lui Iisus, moment in care au devenit deodata stralucitoare si vesele, capatand o culoare alb-galbuie precum lumina. Astfel, din acel moment, florile galbene sau albe ca lumina Invierii se numesc Florile Pastelui. In plus, de-atunci, se spune ca, o data pe an, in noaptea Pastelui, aceste flori "canta" si ele "Hristos a inviat!", iar, dupa ele, intreg neamul florilor.
De asemenea, in unele zone, florile de anemona sunt folosite la vopsitul oualelor de Paste, deoarece, prin fierberea lor, rezulta o nuanta purpurie. De astfel, la curtea regelui Edward I al Angliei, anemonele faceau parte dintre plantele utilizate la vopsirea oualor de Pasti.
O alta legenda spune ca Floarea era numele unei fiice de imparat, care era atat de frumoasa, incat parintii o tineau mai mult inchisa, ca sa o protejeze de zmei. Numai ca, stand singura, fata s-a indragostit de un pastor care trecea cu mioarele pe langa fereastra ei. Acest fapt n-a fost pe placul tatalui Floarei, imparatul, care a pedepsit-o pe fata. Pentru a-i pune capat suferintei, Maica Domnului a transformat fata intr-o floare alba, iar prefacerea s-a intamplat in timpul Pastilor. Astfel, floarea alba, tot o varianta de anemona, se numeste Floarea Pastilor.
Potrivit unei alte legende, numele latinesc al florii, Adonis vernali, l-a dat Adonis, un vanator chipes de care s-a indragostit de zeita greaca Afrodita. Rivalul sau, Ares, zeul soarelui, l-a rapus, iar frumosul Adonis s-a transformat intr-o planta. Apropiata de aceasta, o alta versiune a legendei spune ca o varianta de anemona are flori roz-purpurii, deoarece reprezinta lacrimile zeitei dragostei, Afrodita, la auzul vestii ca Adonis a murit. In plus, se spune ca de atunci, anemona se deschide de cate ori este frumos afara, ca simbol al bucuriei, si isi tine cupa inchisa si aplecata in jos de cate ori ploua, ca semn al tristetii.
In traditia populara, anemona se culege in Vinerea Mare si se duce la biserica, iar pusa la icoane, ea aduce bucurie si bunastare.
Fritillaria imperialis (Crinul imperial) este alta floare denumita a Pastelui, dar numai in Moldova, unde planta infloreste in aceasta perioada. Spre deosebire de anemone, aceasta este o planta de gradina, care creste pana la 60 - 100 de centimentri la inaltime, avand o forma de clopotei de culoare rosie, caramizie sau oranj.
Crinul este alta floare considerata, in unele zone, Floarea Pastelui, deoarece, prin culoarea lui, albul stralucitor, reprezinta natura reinnoita, speranta si puritatea. In plus, crinii imbina traditiile noi si vechi, datorita faptului ca au forma de bulb, din care apar niste frumoase flori albe.
Pe langa aceste flori, narcile si lalele sunt asociate, in mai multe culturi din Europa de Vest, cu Sarbatoarea Pastelui.
Sursele articolului: Ziare.com, Ele.ro, ziarullumina.ro, simplestaridespirit.wordpress.com, monitorulexpres.ro, universdecopil.ro, caietulcuarticole.blogspot.ro, diane.ro, museimobiliare.ro, ilikeiasi.ro, produsedelamanastire.ro.
Comentarii articol (0)