Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a actualizat miercuri programul prin care contribuabilii pot emite ordine de plata si foi de varsamant.
Conform informatiilor de pe site-ul ANAF, au fost actualizate functiile IBAN1, IBAN2 pentru clasif.bugetara veche, IBAN(I), IBAN(II), IBAN(III) si IBAN(IV) pentru clasif.bugetara noua.
Astfel, cea mai recenta versiune, 1.3.2, este disponibila AICI.
Pe langa aceasta modificare, ANAF a operat in octombrie, septembrie si august urmatoarele actualizari:
- 22 octombrie: adaugare banca SSRRROBU - SC SMITH&SMITH SRL.
- 22 septembrie: actualizare functii IBAN I, IBAN II, IBAN III si IBAN IV pentru clasif.bugetara noua
- 29 august: adaugare banca TRPDGB21--Transfer Rapid Limited Londra Sucursala Bucuresti; actualizare functii IBAN I, IBAN II, IBAN III si IBAN IV pentru clasif.bugetara noua;
- 11 august: actualizare sir cod de bare pentru FV (ca si la OP) cu inca 3 campuri pentru institutii publice si sectoare speciale: cod si indicator angajament, data debitarii (camp gol) (pt.14818116-ADS).
De asemenea, in iunie si iulie s-a actualizat functia "IBAN (III) clasif.bugetara noua" si "IBAN (IV) clasif.bugetara noua".
Acest lucru vine in conditiile in care la inceputul lunii iunie s-a modificat denumirea unei obligatii in Lista IBAN-uri: 42.(2016010101-510) Taxe pt.org.si exploat.jocurilor de noroc, datorate pana la 01.01.2014.
Totodata, Fiscul a publicat recent si instructiunile de instalare a programului folosind kit-ul instal_OPFV_2014.exe.
"In sistemul de operare Windows XP se poate lasa calea implicita de instalare C:/Program Files/OPFV 2014. In sistemul de operare Windows 7/ Vista/ 8 trebuie sa se modifice calea implicita de instalare C:/Program Files/OPFV 2014 intr-o cale care sa nu contina spatii C:/ProgramFiles/OPFV_2014 (de exemplu). Apoi se poate face un Shortcut pentru OPFV_2014.exe", se mentioneaza pe pagina de internet a ANAF.
ANAF a mai actualizat in luna mai programul de emitere a ordinelor de plata cu informatiile referitoare la faptul ca s-a modificat denumirea BITRROBU--Veneto Banca Scpa Italia Montebelluna Sucursala Bucuresti si ca s-a reinfiintat TREZ049--A.F.P.O. Mioveni.
O alta completare a fost efectuata de ANAF pe 18 aprilie, fiind vorba despre modificarea bancii din MINDROBU - ATE Bank Romania in MINDROBU - Banca Romana de Credite si Investitii.
De asemenea, pe 26 martie s-au realizat urmatoarele operatiuni:
- s-a actualizat functia "IBAN (III) clasif.bugetara noua" si s-a introdus urmatorul cod bugetar: Cont DENUMIRE 20A460200 Sume primite de la UE pentru reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere.
- s-a creat posibilitatea introducerii a patru conturi IBAN la BNR pentru patru banci in faliment: 10030305, 10040315, 10050318, 10060323
- s-a adaugat butonul "BORDEROU 2 OP" (numai pentru OP-uri si pentru mai multe conturi IBAN platitor).
Totodata, ANAF a efectuat completari la programul de emitere a ordinelor de plata si foilor de varsamant si in perioada ianuarie - martie.
Ordinul de plata, destinat firmelor cu afaceri sub 100.000 euro
Potrivit lui Radu Noslacan, associate la casa de avocatura Pachiu si Asociatii, firmele cu venituri de sub 100.000 de euro ar trebui sa foloseasca ordinul de plata, pornind de la premisa ca o societate comerciala cu o asemenea cifra de afaceri desfasoara activitati economice de dimensiuni restranse si are un numar limitat de parteneri contractuali.
"Aceasta se datoreaza faptului ca, in cazul acestui instrument de plata, institutia bancara verifica existenta in cont a disponibilului banesc corespunzator, acceptandu-l la plata doar in caz afirmativ, ceea ce face ca acest instrument sa nu implice riscuri majore. Recomand folosirea ponderata a cecurilor pentru efectuarea de plati, care, desi sunt mai la indemana, prezinta mai multe riscuri decat ordinul de plata pentru cel care efectueaza plata, avand in vedere ca emitentul unui cec este contrans sa asigure existenta disponibilului banesc prin instituirea unor sanctiuni de natura penala, ceea ce se poate dovedi dificil in situatia unei societati comerciale cu o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro, care, de regula, intampina dificultati in pastrarea unui anumit nivel al fluxului de numerar", a explicat Radu Noslacan intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro.
Totusi, Radu Noslacan a precizat ca ii este dificil sa recomande folosirea unui anumit tip de instrument de plata pornind doar de la cifra de afaceri a unei societati comerciale, deoarece alegerea unui instrument de plata depinde de specificul activitatii unei societati comerciale (obiectul de activitate), de partenerii contractuali ai acesteia (persoane fizice, persoane juridice, entitati romane sau straine) si variaza chiar de la o situatie sau conjunctura la alta (de exemplu, urgenta platii).