Aplicatia de inscriere online in cadrul Programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata a fost deschisa in perioada 24 aprilie - 3 mai.
In toata aceasta perioada, s-au inscris in total 1031 de firme, dupa cum a anuntat AIPPIMM pe site-ul propriu. Lista completa a firmelor este disponibila AICI.
Dintre acestea, insa, aproape jumatate au fost respinse la verificarea documentatiei, lista fiind disponibila aici. AIPPIMM a publicat, de asemenea, si lista firmelor admise la principiu la finantare, pe care o puteti consulta aici.
Cum se va acorda finantarea?
Procedura de implementare cu anexe, precum si actele normative privind Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata pot fi descarcate de AICI.
Conform procedurii, bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2014 este de 18.039.000 lei pentru acordarea de alocatii financiare neramursabile. Pentru anul 2014, prin implementarea Programului, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minimum 225 beneficiari.
Beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 80% pentru microintreprinderi, 70% pentru intreprinderi mici si 60% pentru intreprinderi mijlocii din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maxima a AFN nu poate depasi suma de 80.000 lei pentru fiecare beneficiar.
--
Microintreprindere, din cadrul categoriei de IMM, este intreprinderea care are pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detine active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei.
Intreprindere mica, din cadrul categoriei de IMM, este intreprinderea care are intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detine active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei.
Intreprindere mijlocie, din cadrul categoriei de IMM, este intreprinderea care are intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detine active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.
Ce firme au putut aplica?
Potrivit procedurii de implementare, pot beneficia de AFN in cadrul Programului operatorii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sunt inregistrati conform Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei sau in baza OUG nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri si se incadreaza in categoria IMM, conform Legii 346/2004;
- sunt persoane juridice (societati comerciale/societati cooperative), care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata, activitati prevazute in COR (consultati in fisier atasat lista completa a activitatilor eligibile)
- au cel putin 1 an calendaristic (cu conditia cumulativa a existentei unui an fiscal complet, 1 ian. – 31 dec., pentru care se va prezenta bilant contabil) de la infiintare la data completarii on-line a planului de investitii si codul CAEN pentru care solicita finantare este autorizat cu cel putin 3 luni anterior datei completarii on-line a planului de investitii, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;
- au obtinut profit din exploatare, in exercitiul financiar precedent depunerii cererii de finantare.
- au capital social integral privat;
- nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;
- au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane de euro, la finele anului fiscal anterior (prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans);
- au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250, in anul fiscal anterior;
- au sediul social, sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
- nu sunt in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment, executare silita, inchidere operationala sau suspendare temporara a activitatii;
- nu sunt in dificultate, in conformitate cu prevederile "Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate", publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244/2004;
- au obtinut cel putin 50 puncte in urma completarii on-line a planului de investitii, conform modelului si criteriilor prevazute in anexa nr. 3 la prezenta procedura;
- nu au fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene sau a OTIMMC de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care au facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta integral recuperata;
- nu au primit un ajutor ilegal, in conformitate cu prevederile "Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate", publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244/2004;
- nu au fost respinsi la finantare in ultimii 5 ani in cadrul programelor nationale derulate de Departament pe motive de fraudare a procedurii (ex: achizitii second hand, conflict de interese, etc.)
Beneficiarii sunt obligati, pentru o perioada de minimum 3 ani incepand cu anul urmator acordarii de AFN, sa mentina investitia pentru care primesc AFN in cadrul Programului in mediul declarat in planul de investitii (rural sau urban), sa nu aplice amortizare accelerata pentru activele achizitionate in cadrul programului si sa pastreze locurile de munca create prin program conform numarului de locuri de munca pentru care a primit punctaj in planul de investitii. In caz contrar, ajutorul acordat se recupereaza conform prevederilor legale.
In schimb, nu se acorda AFN in cadrul Programului pentru activitati de pescuit si acvacultura, activitati legate de productia primara a produselor agricole si nici pentru activitati de procesare si marketing ale produselor agricole.
"Nu sunt eligibile pentru a fi selectate in cadrul programului I.M.M.-urile care activeaza in sectoarele/domeniile: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie si activitatile excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de minimis", se precizeaza in procedura de implementare a programului.
In plus, nu pot beneficia de AFN in cadrul Programului operatorii economici care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor 3 ani fiscali consecutivi (2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in curs), ajutoare de minimis (fie din surse publice nationale, fie din surse comunitare) in valoare totala de 200.000 euro, echivalentul in lei.
De asemenea, nu pot beneficia de AFN operatorii economici in situatia in care exista legaturi intre structurile actionariatului beneficiarului si ofertantii acestuia, intre personalul din cadrul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism/OTIMMC implicat in implementarea Programului, rudele acestora si ofertanti, atunci cand ofertantul castigator detine pachetul majoritar de actiuni in doua firme participante pentru acelasi tip de achizitie in cadrul achizitiilor realizate de solicitantii privati ai fondurilor nerambursabile sau in situatia in care exista legaturi intre structurile actionariatului beneficiarului si personalul din cadrul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism /OTIMMC implicat in implementarea Programului si rudele acestora.
--
Amintim ca DIPIMM a lansat inca de la inceputul lunii martie aplicatiile de inscriere in cadrul mai multor programe, printre care Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM, Programul START si Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri.
Dupa cum se arata pe site-ul DIPIMM, insa, aplicatia de inscriere in Programul Femeia Manager a devenit deja inactiva, o lista completa cu toti candidatii fiind disponibila AICI. In plus, si Programul Start s-a incheiat recent, astfel ca IMM-urile mai au la dispozitie 2 programe in cadrul carora se pot inscrie pentru a beneficia de fonduri nerambursabile.
Comentarii articol (2)