De ce ati ales dreptul, a fost intamplator sau chiar v-ati dorit acest lucru?
Gabriela Gerber: Mi-am dorit sa devin avocat din clasa a VII-a, insa, atunci, era ceva la modul ideal, abstract, total diferit de ceea ce este in realitate avocatura in practica din Romania. Cert este ca aceasta dorinta a existat si ca s-a potrivit perfect firii mele. Oricum, nu as putea practica alta meserie, pentru ca imi place comunicarea cu oamenii, provocarile din instanta, satisfactiile pe care ti le aduce o cauza castigata.
Va aduce satisfactii aceasta meserie, simtiti ca aveti o cariera de succes, care va implineste?
Gabriela Gerber: Dreptul este o materie ale carei taine nu reusesti sa le patrunzi suficient, indiferent cat de in profunzime intri. De aceea, am iubit si iubesc dreptul. Desi practic aceasta meserie de 12 ani, ea are zilnic profunzimi nedescoperite, facand din aceasta profesie o provocare care te ajuta sa evoluezi, sa nu te plafonezi.
Cat despre o cariera de succes, ar trebui mai intai definita notiunea de succes. Pentru mine, succesul nu are neaparat o latura materiala (pe care nu o exclud, insa), ci are la baza dezvoltarea personala sprijinita de valorile in care cred, perfectionarea continua si echilibrul in viata de zi cu zi.
Ce v-a determinat sa va inregistrati pe forumul AvocatNet.ro?
Colectivul de oameni pe care l-am regasit pe forum impartaseste aceleasi valori, sunt buni profesionisti, comunicarea este una foarte buna (desi nu ne cunoastem personal), fiecare pune umarul zilnic la ceea ce este AvocatNet.ro, fara a incerca sa iesim in vreun fel in evidenta.
Cat timp petreceti pe forumul AvocatNet.ro?
Gabriela Gerber: De 2 ani sunt consultant pe forum si de un an moderator in forumurile de Drept civil si Procedura civila. Nu stiu exact cat timp aloc, uneori ore, alteori zeci de minute, raspund la intrebari, la mesajele private, moderez discutiile in forumurile amintite, in limita timpului liber disponibil. S-a intamplat sa nu am timp sa vizitez site-ul, dar au fost ocazii rare acestea.
Pentru mine, consultanta pe forum a devenit o rutina zilnica, la fel ca accesarea mail-ului. Pot spune chiar ca a devenit o dependenta, imi lipsesc intrebarile oamenilor, imi place sa ajut si sa fiu la curent cu ceea ce se intampla in acest mediu juridic.
Ce conteaza cel mai mult atunci cand consiliati pe cineva? Care ar fi cele trei puncte esentiale in acordarea de consultanta?
Gabriela Gerber: Conteaza ca persoana care iti cere sfatul sa fie sincera, pentru ca, daca nu prezinta situatia reala, sfaturile mele nu o vor ajuta. Este la fel ca la medic, asta nu prea inteleg clientii. Binenteles ca experienta si intuitia m-au invatat sa citesc printre randuri, dar astept corectitudine din partea clientului si stiu ca si el asteapta acelasi lucru de la mine.
Deci, prezentarea sincera, concisa, la obiect a problemei, identificarea si propunerea solutiei celei mai sigure, rapide si necostisitoare daca se poate. Sigur ca, prezentand alternativele de actiune, clientul este cel care alege calea de urmat, insa, pentru a face acest lucru, el trebuie sa fie bine informat de catre avocat, pentru a sti ce il asteapta, cu ce costuri si cu ce sanse. Mie asa mi se pare corect din punct de vedere uman si deontologic.
Cui ii datorati reusita cea mai de sus pe care ati avut-o?
Gabriela Gerber: Ceea ce sunt azi se datoreaza parintilor, educatiei, dar si catorva oameni de valoare pe care i-am intalnit si care si-au pus amprenta asupra personalitatii mele. Unora le-am multumit, altora nu am apucat, pentru ca nu mai sunt printre noi.
Care e cea mai inspirata lectie ce v-a fost predata?
Gabriela Gerber: Tatal meu obisnuia sa imi spuna sa nu iau nimic din ceea ce nu mi se cuvine sau pentru care nu am muncit in viata.
Cum s-ar contura imaginea omului perfect?
Gabriela Gerber: Omul nu este niciodata perfect, dar tocmai asta este frumusetea si provocarea vietii: sa incerci sa atingi perfectiunea, in viata profesionala, in cea personala, ca om in general.
Ce carte a reusit sa va schimbe si in ce sens a avut loc aceasta schimbare?
Gabriela Gerber: Nu pot spune ca m-a schimbat o anumita carte, ci ca, din fiecare opera citita, am invatat cate ceva si ca au contribuit la ceea ce sunt azi. Pot aminti doar cartile lui Dostoievski si pe cele ale parintelui Ilie Cleopa. Par la distante astronomice, dar fiecare a trezit ceva in mine.
Sunteti o invingatoare?
Gabriela Gerber: Nu ma consider neaparat o invingatoare si asta pentru ca nu am ajuns inca la finalul drumului. Stiu, insa, ca e nevoie de perseverenta, pregatire continua, munca si multa rabdare.
Cum va imaginati, in adolescenta, varsta pe care o aveti acum?
Gabriela Gerber: Copil fiind, adultii de 35 de ani imi pareau batrani. Astazi, ajunsa la aceasta varsta, ma amuz si imi dau seama ca e varsta de maxim potential atat intelectual, cat mai ales fizic.
Un lucru pe care ati fi dorit sa-l stiti acum 20 de ani.
Gabriela Gerber: Ca nu e atat de usor sa fii adult, sa ai responsabilitati (in familie, in societate), ca trebuie sa ne bucuram de fiecare moment al vietii, din copilarie si pana la batranete.
La polul opus, ce asteptari aveti de la dvs. peste 20 ani ?
Gabriela Gerber: Am invatat ca viata are pregatite pentru noi si suprize (atat placute, cat si neplacute) si nu mai fac planuri pe ani multi inainte. Iau totul asa cum vine, cu gandul la viitor, binenteles, dar fara a incerca sa il determin neaparat.
Cum ati defini constiinta?
Gabriela Gerber: Constiinta.. judecatorul neadormit si aspru al fiecarei fapte. Daca am ascultat glasul ei, constiinta ne rasplateste cu liniste sufleteasca, multumire, bucurie. Daca, insa, am ignorat-o, atunci rezultatul este apasarea din suflet, nelinistea.
Ce ar trebui sa invatam de la viata?
Gabriela Gerber: Ar trebui sa intelegem valoarea vietii, valoarea sufletului nostru, si nu a materialului. Valoarea vietii traite frumos, in armonie cu sine si cu cei din jurul nostru, bucurandu-ne de fiecare moment, invatand din greseli. Ar trebui sa invatam si ca e un timp in viata cand trebuie facute anumite lucruri.
Portret in cuvinte
- Pastrez ... intotdeauna doar amintirile frumoase, trecand peste clipele grele, dar invatand din ele.
- Mi-as dori ... cat mai multi oameni bucurosi, linistiti, impacati sufleteste in jurul meu.
- Ma tem cel mai putin de ... viitor si cel mai mult de ... lipsa familiei, a prietenilor.
- Niciodata nu voi renunta ... la a ajuta
- Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Ce am incercat sa fiu, sa fac, sa devin"
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost ... tot avocatura.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (12)