Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal vor fi modificate, dupa ce Executivul a aprobat in sedinta de astazi un proiect de hotarare.
In varianta publicata pe 8 mai pe site-MFP, documentul cuprinde noutati in ceea ce priveste modul in care se aplica impozitul pe profit, impozitul pe venit si noul impozit pe constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp".
Vor fi scutite de impozitul pe profit echipamentele realizate in regie proprie
Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, conform OUG nr. 19/2014, care a schimbat Codul fiscal. Mai exact, echipamentele scutite de impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru din subgrupa 2.1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2139/2004.
In plus, aceste echipamente tehnologice trebuie sa fie folosite in scopul desfasurarii activitatii si sa fie noi.
Conform proiectului de modificare a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal in varianta publicata pe site-ul MFP, prin productia de echipamente tehnologice se intelege realizarea acestora in regie proprie.
In plus, scutirea de impozit se va aplica profitului contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice, dar pentru care nu se iau in considerare sursele proprii sau atrase de finantare, se mai scrie in proiectul de act normativ.
Mai multe detalii despre cum se va aplica scutirea de impozit pe profitul reinvestit puteti citi aici.
Cladirile inchiriate nu vor fi taxate cu impozitul de 1,5%
Persoanele juridice platesc, incepand cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de catre mediul de afaceri "taxa pe stalp", pentru ca permite taxarea oricarui tip de imobil, in anumite conditii.
In OUG nr. 102/2013 se subliniaza ca persoanele juridice vor trebui sa achite noul impozit pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004.
Conform actului normativ, impozitul pe constructiile speciale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 29634 din Codul fiscal din care se scade:
- valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
- valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
- valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.
In plus, deducerea valorii lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, se justifica cu documentatia corespunzatoare care atesta comunicarea acestei valori catre proprietar, se subliniaza in OUG nr. 102/2013.
Potrivit proiectului de modificare a normelor Codului fiscal in varianta publicata pe site-ul MFP, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile primite in administrare, concesiune sau cu chirie, care sunt inregistrate conform regulilor contabile in conturi in afara bilantului.
In plus, pentru determinarea bazei impozabile, contribuabilii nu includ "imobilizarile corporale in curs de executie" evidentiate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se mentioneaza in proiectul de HG.
Toate detaliile privind modul in care se va aplica taxa pe stalp le puteti citi aici.
Atentie! Contribuabilii trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat. In conditiile in care in acest an 25 mai este duminica, ei pot sa-si indeplineasca aceasta obligatie, pentru prima data, pana luni, 26 mai 2014.
Platitorul de venit din salarii ar putea restitui contribuabilului impozitul retinut pe venitul din salarii
Conform actualului Cod fiscal, in situatiile prevazute la pct. 87^4 si 87^7, organul fiscal regularizeaza impozitul pe venitul din salarii datorat de contribuabil in baza declaratiei privind veniturile realizate din strainatate si restituie, dupa caz, in totalitate sau in parte, impozitul retinut de catre angajatorul care este rezident in Romania sau are sediul permanent in Romania la cererea persoanei fizice. In acest caz, declaratia privind veniturile realizate din strainatate reprezinta si cerere de restituire.
Potrivit proiectului de act normativ lansat in dezbatere publica de MFP, acest punct urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "in situatiile prevazute la pct. 87^4 si 87^7, platitorul de venit din salarii restituie contribuabilului impozitul retinut pe venitul din salarii potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala".
Puteti consulta proiectul de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal AICI.
Comentarii articol (0)