Sunt mai multe motive pentru care a ales sa studieze dreptul. In primul rand, pentru ca nu l-au atras niciodata stiintele reale, ci, dimpotriva, a preferat mereu latura umana. "Am ales dreptul deoarece am o structura umanista. Si am considerat ca dreptul este o cale potrivita pentru mine. De altfel, sunt nascut in zodia Balantei", ne-a povestit Andrei Grigoriu.
Pentru Andrei, dreptul este, sau, cel putin, ar trebui sa fie, o profesie nobila, care te poate dezvolta cultural, spiritual.
"Este uluitor sa citesti despre pledoarii celebre, sa descoperi tratate in engleza, franceza, sa poti invata, de exemplu, despre dreptul roman. Daca intelegi ca aceasta profesie te obliga la o dezvoltare continua si muncesti pentru a te perfectiona, satisfactiile vin de la sine", este de parere avocatul.
Cu alte cuvinte, in loc sa stagnezi, evoluezi, iar aceasta este o mare realizare. Si, daca poti schimba, chiar putin, lumea in care traiesti, cu adevarat te simti implinit.
Pe langa meseria de avocat, Andrei este si consultant in Forumul AvocatNet.ro de peste 3 ani, sotia lui fiind cea care l-a indemnat sa se inregistreze. "Venisem din vacanta de vara cu ceva timp inainte de deschiderea sezonului judiciar si nu erau multe de munca. Asa ca pierdeam timpul. A trebuit, deci, sa ma conformez indemnului de a face ceva util".
De-atunci, nu e zi in care sa nu intre si sa nu dea un sfat sau o parere asupra unei probleme. In medie, petrece in jur de doua, trei ore pe zi, insa intervalul de timp nu este fix, ci variaza si in functie de procesele pe care le sustine, de clienti.
"Imi aduce multa placere consultanta acordata pe forum. Astfel, chiar daca aparent nu am timp, imi fac", ne-a spus Andrei.
Cand vine vorba de consiliere, crede ca cel mai important lucru, atunci cand acorzi sfaturi de specialitate, este necesar sa stii despre ce vorbesti.
Profesionalismul este cel mai important punct. "Totusi, trebuie sa fii explicit, dar, totodata, si succint, pentru a mentine atentia interlocutorului", sustine Andrei.
Ca sa reusesti, trebuie sa alegi bine oamenii de langa tine
Andrei nu se considera un invingator, caci nu a atins inca limitele succesului si implinirii profesionale. Dar, cand vine vorba de ingredintele care contribuie la o victorie, el mentioneaza profesionalismul, corectitudinea, perseverenta, ambitia. Toate ar trebui sa formeze o fundatie obligatorie.
In plus, iti mai trebuie si cativa oameni valorosi langa tine. Din acest punct de vedere, se considera un norocos, caci el a avut parte de multi dascali cu adevarat remarcabili si oameni deosebiti. "De la toti am avut ce invata. Tocmai de aceea nu pot sa nominalizez o persoana sau o lectie anume, dezvoltarea mea fiind rodul multor intamplari extraordinare", ne-a mentionat avocatul.
Asadar, reusitele sale nu se datoreaza unei singure persoane, ci mai multora, dupa cum singur marturiseste: "De exemplu, pentru a-mi asigura participarea la anumite stagii de perfectionare in apararea drepturilor omului la CEDO, sotia mea a muncit din greu pentru mine, iar cei din cadrul ONG-ului cu care lucrez m-au ajutat mult. Ii datorez si Ambasadei Frantei in Romania, care mi-a acordat o bursa de studiu".
Dintre oamenii care au contribuit la formarea sa, Andrei o mentioneaza pe sotia sa, Alina, care ii este si partener la cabinetul de avocatura. In plus, pentru ca iubeste literatura si a citit numeroase carti (beletristica, teatru, poezie, filosofie), multe din acestea l-au schimbat treptat si l-au format, "precum o caramida creeaza zidul".
In ceea ce priveste cariera, primul contact cu tratatul lui Vincent Berger, "Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului", pe care l-a descoperit in anul 1999, l-a indrumat decisiv in domeniul apararii drepturilor omului.
Andrei prefera sa se gandeasca ce poate face in viitor, nu la ce a pierdut in trecut. Prin urmare, isi doreste foarte mult sa scrie si sa publice anumite manuale de specialitate - privitoare la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si la Conventia Europeana. "Deja am inceput sa scriu, dar este foarte mult de munca si va dura pana voi finaliza", declara Andrei.
Deci, peste 10 ani, ar vrea sa fie nu doar autorul unui tratat de success, dar si proprietarul Porsche-ului mult visat, pe care si-l doreste de la 6 ani.
Cat despre celalalt drum profesional pe care nu a mers (inca), avocatul marturiseste ca si-ar fi dorit sa faca sport de performanta, dar nu a fost cu adevarat performer. "Impresionat de scriitori precum Antoine de Saint-Exupéry sau de romanul nostru Doru Davidovici, as fi vrut sa fiu pilot de avion. In primul an de facultate, ma si inscrisesem la cursuri de pilotaj, desi am fobie de inaltime", ne-a precizat Andrei.
Totusi, concret, au fost ocazii in care s-a gandit sa schimbe cariera de avocat pledant cu cea de cercetator, tot in domeniul drepturilor omului si a jurisprudentei CEDO.
Portret in cuvinte
Ce ar trebui sa invatam de la viata?
Andrei Grigoriu: Se spune ca, la un moment dat, lui Heracle i s-au aratat doua cai de ales in viata: cea a virtutii, sub chipul unei femei frumoase, curate si modeste si calea placerii, a viciului, intruchipata de o frumusete ostentativa. Traim intr-o epoca plina de tentatii si frustrari, in care cinstea nu este un ideal pentru multi. Ceea ce ar trebui sa invatam este ca, intotdeauna, drumul virtutii este drumul unei vieti respectabile, drum care ar trebui urmat in ciuda tuturor greutatilor.
Care este cel mai mare regret pe care il ai?
Andrei Grigoriu: "Rien de rien", precum canta Edith Piaf. Viitorul conteaza, nu regretele.
- Pastrez ... amintiri frumoase.
- Mi-as dori .... o viata frumoasa si fericita, pentru mine si cei din jurul meu.
- Ma tem cel mai putin .... de cutezanta si cel mai mult .... de neputinta.
- Niciodata nu voi renunta la ... cinste.
- Daca viata mea ar fi o carte autobiografica, atunci i-as pune titlul ... "Tot inainte!"
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost ... pilot.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (9)