Samuel Morse, pictor si inventator american, a transmis pe 24 mai 1844 prima telegrama in codul Morse de la Washington DC, catre asistentul sau Alfred Vail, in Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafica, mentioneaza Wikipedia. Continutul mesajului a fost un citat din Biblie: "Ce a facut Dumnezeu?"
El a realizat in anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat in 1840 si a inventat in 1838 alfabetul care-i poarta numele, folosit si in prezent.
In alfabetul Morse literele sunt reprezentate prin combinatii de semnale scurte si lungi. Samuel Morse a identificat literele cel mai des folosite si le-a asociat semnale scurte (pentru "e", un singur punct), iar celor mai putin folosite (de exemplu "q") le-a asociat semnalele cele mai lungi.
Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putand fi scrise sub forma de puncte si linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul international de pericol, SOS - 3 puncte, 3 linii, 3 puncte - a fost introdus in 1912, la 40 de ani dupa moartea lui Morse.
Cititi mai departe despre inaugurarea podului Brooklyn!
Podul Brooklyn a fost deschis traficului, dupa 14 ani de constructie, pe 24 mai 1883, unificand peste East River cartierele Manhattan si Brooklyn din New York.
Acesta este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Are 1.825 metri lungime si a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa si pana in 1903. Este, totodata, primul pod suspendat pe cabluri din sarma de otel.
Aflati din pagina urmatoare ce eveniment important a mai avut loc pe 24 mai!
Malcolm Scott Carpenter, astronaut si acvanaut, a fost cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital in jurul Pamantului si al patrulea american care a ajuns in spatiul cosmic dupa Alan Shepard, Gus Grissom si John Glenn.
Astfel, pe 24 mai 1962, el a orbitat de trei ori in jurul Pamantului, in capsula spatiala Aurora 7.
Carpenter a colaborat si cu celebrul explorator francez Jacques-Yves Cousteau, efectuand scufundari in toate oceanele, inclusiv sub gheata Oceanului Arctic.
Despre personalitatile nascute intr-o zi de 24 mai am scris in pagina urmatoare.
- 1743: Jean Paul Marat, publicist si om politic francez, unul dintre conducatorii Revolutiei Franceze din 1789;
- 1819: Regina Victoria a Marii Britanii si Irlandei si Imparateasa a Indiei;
- 1895: Marcel Iancu, pictor, arhitect si eseist originar din Romania;
- 1905: Mihail Solohov, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura;
- 1940: Iosif Brodski, poet rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura.
Cititi mai departe!
- 1543: Nicolaus Copernicus, astronom, a elaborat si fundamentat teoria heliocentrica;
- 1898: Arhiducele Leopold Ludwig de Austria;
- 1919: Amado Nervo, poet mexican;
- 1995: Harold Wilson, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit;
- 2011: Fanus Neagu, nuvelist, romancier, dramaturg roman.
Comentarii articol (0)