În data de 2 aprilie 1912, vaporul britanic de pasageri "Titanic" şi-a început probele pe mare, la doar două zile după ce s-a terminat lucrul la el şi cu doar opt zile înainte de prima lui călătorie de la Southampton (Anglia) la New York (SUA), scrie Wikipedia.
"Titanic", ce era la acel timp cea mai mare navă din lume, s-a scufundat chiar în timpul primei sale călătorii, în Oceanul Atlantic de Nord, în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912. Cauza scufundării a fost ciocnirea vaporului de un aisberg. Scufundarea navei a dus la moartea a peste 1.500 de persoane (atât pasageri, cât şi membri ai echipajului, din totalul de 2.224), acest dezastru maritim fiind considerat unul dintre cele mai mari din istoria modernă.
Catastrofa a stat la baza unui film american din anul 1997 ("Titanic"), care a fost regizat de James Cameron şi care a câştigat 11 premii Oscar. Pelicula i-a avut în prim-plan pe actorii Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet.
În pagina următoare puteţi citi informaţii despre un alt eveniment important din istorie.
- 1725: Giacomo Casanova, explorator şi autor italian. Este celebru în istorie pentru aventurile sale complicate cu femeile, motiv pentru care numele de "Casanova" este sinonim cu "afemeiat".
- 1805: Hans Christian Andersen, autor şi poet danez. Cunoscut pentru opere precum "Hainele noi ale împăratului", "Mica sirenă" şi "Fetiţa cu chibrituri".
- 1840: Émile Zola, romancier, dramaturg şi jurnalist francez.
- 1875: Walter Chrysler, om de afaceri american. Fondator al companiei auto Chrysler.
- 1877: Tiberiu Brediceanu, compozitor şi folclorist român. A participat la înfiinţarea Teatrului Naţional, Conservatorului şi Operei Române din Cluj.
- 1915: Gică Petrescu, cântăreţ şi compozitor român. Cunoscut, printre altele, pentru piesele "Ia mai toarnă-un păhărel", "Căsuţa noastră", "Du-mă acasă măi tramvai" şi "Zaraza".
- 1939: Marvin Gaye, cântăreţ şi compozitor american.
- 1966: Teddy Sheringham, fotbalist şi antrenor englez. Cunoscut pentru golul şi pasa de gol pe care le-a dat în finala Ligii Campionilor dintre Manchester United (Regatul Unit) şi Bayern Munchen (Germania), care au adus, practic, trofeul în tabăra englezilor în ultimele minute de joc.
- 1872: Samuel Morse, pictor şi inventator american. Cunoscut pentru faptul că a inventat Codul Morse.
- 1914: Paul Heyse, autor, poet şi translator german. Laureat al premiului Nobel.
- 1925: Petru Poni, chimist şi mineralog român. A fost un pionier al şcolii româneşti de chimie.
- 1928: Theodore William Richards, chimist american. Laureat al premiului Nobel.
- 1973: Achim Stoia, compozitor şi dirijor român.
- 1989: Tudor Vornicu, un cunoscut jurnalist român de televiziune.
- 1995: Hannes Alfvén, fizician şi inginer suedez. Laureat al premiului Nobel.
- 2005: Papa Ioan Paul al II-lea.
Comentarii articol (0)