In 1912, la aceasta data, vaporul Carpathia ajungea in New York avand la bord supravietuitorii de pe Titanic. Totodata, in 1946, Curtea Internationala de Justitie tinea sedinta ei inaugurala in Haga (Olanda).
In data de 18 aprilie 1909, Ioana d'Arc a fost beatificata, conform Wikipedia.
Ioana d'Arc, care este considerata o eroina a Frantei si o sfanta romano-catolica, a sustinut ca a avut viziuni cu Arhanghelul Mihail, Sf. Margareta si Sf. Ecaterina, care au instruit-o sa-l sustina pe Carol al VII-lea si sa elibereze Franta de sub dominatia engleza.
Ea a fost capturata in 1430 si predata englezilor, care au trimis-o in judecata. Ioana d'Arc a fost declarata vinovata de catre Episcopul Beauvais Cauchon si apoi a fost arsa pe rug in 1431.
La 25 de ani de la executia tinerei de doar 19 ani, o instanta autorizata de Papa Calixt al III-lea a examinat procesul, a demontat acuzatiile, a gasit-o nevinovata si a declarat-o martir. Ioana d'Arc a fost beatificata (trecuta in categoria fericitilor bisericii) in 18 aprilie 1909 si canonizata (trecuta in randul sfintilor) in 16 mai 1920.
Din urmatoarea pagina poti afla despre un alt eveniment istoric.
In data de 18 aprilie 1912, vaporul Carpathia a ajuns in New York (SUA) cu supravietuitorii ramasi dupa scufundarea Titanicului.
Titanicul s-a scufundat in Atlanticul de Nord, in dimineata zilei de 15 aprilie, dupa ce s-a ciocnit de un iceberg. Pachebotul s-a aflat la acel moment in prima sa calatorie de la Southampton (Regatul Unit) la New York.
In urma scufundarii au murit in jur de 1.500 de pasageri si membri ai echipajului, acesta fiind, practic, unul dintre cele mai mari dezastre marine (pe timp de pace) din istoria moderna.
Vaporului Carpathia i-a luat trei zile sa ajunga la New York cu cei aproximativ 700 de supravietuitori.
Acest dezastru maritim a stat la baza peliculei "Titanic" din 1997, regizata de James Cameron. "Titanic" a castigat 11 premii Oscar si este considerat unul dintre cele mai de succes filme din istorie.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment important din istorie.
Prima sedinta a Curtii Internationale de Justitie a avut loc in data de 18 aprilie 1946, la Palatul Pacii din Haga (Olanda).
Curtea Internationala de Justitie este principalul organ judiciar al Organizatiei Natiunilor Unite, iar functiile sale sunt de a solutiona litigiile care ii sunt prezentate de catre state si de a oferi avize consultative referitoare la intrebarile adresate de organele internationale autorizate in mod corespunzator, agentii si Adunarea Generala ONU.
Curtea a fost infiintata in 1945 de catre Carta ONU si si-a inceput activitatea un an mai tarziu, ca succesoare a Curtii Permanente de Justitie Internationala.
Din pagina urmatoare poti afla ce persoane celebre s-au nascut pe 18 aprilie.
S-au nascut intr-o zi de 18 aprilie:
-
1590: Ahmed I, sultan otoman
-
1605: Giacomo Carissimi, preot si compozitor italian
-
1846: Nicolae Densusianu, istoric roman
-
1897: Ardito Desio, geolog si cartograf italian
-
1946: Cristian Mandeal, dirijor si pianist roman
-
1947: James Woods, actor si producator american
-
1956: Eric Roberts, actor american
Afla din pagina urmatoare ce personalitati marcante au murit in data de 18 aprilie.
Au murit intr-o zi de 18 aprilie:
-
1552: John Leland, poet englez
-
1674: John Graunt, demograf si statistician englez
-
1732: Louis Feuillee, astronom, geograf si botanist francez
-
1802: Erasmus Darwin, fizician si botanist englez
-
1898: Gustave Moreau, pictor francez
-
1935: Panait Istrati, autor roman
-
1955: Albert Einstein, fizician german
-
2001: Eugen Craciun, pictor si grafician roman
Comentarii articol (1)