Pe aceasta data, in anul 1431, Ioana d’Arc era executata prin ardere pe rug. Totodata, pe 30 mai, dar in ani diferiti, au fost lansate doua sonde spatiale care au ajutat oamenii de stiinta sa afle mai multe informatii despre Luna si despre Marte.
Ioana d'Arc, supranumita si "Fecioara din Orleans", a fost executata prin ardere pe rug in data de 30 mai 1431, conform Wikipedia. Aceasta este considerata o eroina a Frantei si o sfanta romano-catolica.
Ioana d'Arc a sustinut ca a avut viziuni cu Arhanghelul Mihail, Sf. Margareta si Sf. Ecaterina, care au instruit-o sa-l sustina pe Carol al VII-lea si sa elibereze Franta de sub dominatia engleza.
In 1430, dupa ce a fost capturata, a fost predata englezilor, care au trimis-o in judecata. Ioana d'Arc a fost declarata vinovata de catre Episcopul Beauvais Cauchon si apoi a fost arsa pe rug.
Dupa 25 de ani de la executie, o instanta autorizata de Papa Calixt al III-lea a examinat procesul, a demontat acuzatiile, a gasit-o nevinovata si a declarat-o martir. Ioana d'Arc a fost beatificata (trecuta in categoria fericitilor bisericii) in 18 aprilie 1909 si canonizata (trecuta in randul sfintilor) in 16 mai 1920.
In pagina urmatoare puteti citi informatii despre un alt eveniment important din istorie.
In data de 30 mai 1966 a fost lansata "Surveyor 1" -- prima sonda americana care a reusit sa aterizeze pe un corp extraterestru.
Aceasta sonda spatiala, care a fost prima din programul "Surveyor" al agentiei spatiale americane NASA, a avut ca obiectiv colectarea de informatii referitoare la suprafata lunii, care sa fie folosite mai apoi in misiunile "Apollo".
Practic, aterizarea lui "Surveyor 1" pe luna, in data de 2 iunie 1966, a fost prima actiune de acest gen a unei sonde americane pe un corp extraterestru. Aceasta a avut loc la doar patru luni de la prima aterizare pe luna a sondei sovietice "Luna 9".
"Surveyor 1" a transmis peste 11.000 de fotografii ale suprafetei lunii cu ajutorul unei camere de televiziune si a unui sistem sofisticat de radio-telemetrie.
Aflati din urmatoarea pagina ce alt eveniment istoric s-a mai petrecut pe 30 mai.
Sonda spatiala "Mariner 9", care a facut parte din programul american "Mariner", a fost lansata in data de 30 mai 1971, de la Statia Fortelor Aeriene din Cape Canaveral (SUA).
Aceasta sonda a contribuit in mod semnificativ la explorarea planetei Marte. "Mariner 9" a ajuns la Marte pe data de 14 noiembrie a acelui an si a devenit astfel prima nava spatiala care a orbitat o alta planeta, intrecand la mustata doua sonde sovietice. Dupa luni intregi de furtuni de praf, aceasta a reusit sa trimita pe Pamant imagini clare ale suprafetei lui Marte.
Misiunea lui "Mariner 9" a durat un an, patru luni si 27 de zile, iar in aceasta perioada au fost transmise in jur de 7.300 de imagini. "Mariner 9" a fost facuta, practic, pentru a continua studiile atmosferice incepute de sondele "Mariner 6" si "Mariner 7".
Din pagina urmatoare puteti afla ce personalitati celebre s-au nascut in data de 30 mai.
S-au nascut intr-o zi de 30 mai:
-
1844: Felix Arnaudin, poet si fotograf francez
-
1845: Amadeo I al Spaniei
-
1846: Peter Carl Faberge, aurar si bijutier rus
-
1875: Giovanni Gentile, filosof italian
-
1907: Germaine Tillion, antropolog francez
-
1912: Julius Axelrod, biochimist american
-
1934: Alexey Leonov, general si astronaut rus
-
1980: Steven Gerrard, fotbalist englez
Aflati din pagina urmatoare ce persoane importante au murit in data de 30 mai.
Au murit intr-o zi de 30 mai:
-
1431: Ioana d'Arc, martira si sfanta franceza
-
1574: Carol al IX-lea al Frantei
-
1744: Alexander Pope, poet englez
-
1770: Francois Boucher, pictor francez
-
1778: Voltaire, filosof si autor francez
-
1912: Wilbur Wright, pilot si om de afaceri american
-
2012: Andrew Huxley, fiziolog si biofizician englez
Comentarii articol (0)