La o prima vedere, munca la stat este mai avantajoasa decat cea in multinationale, unde angajatii trebuie sa faca fata unui volum de munca foarte mare si a unei presiuni permanente.
Totusi, atunci cand vine vorba despre acumularea de cunostinte, despre formarea ca profesionist, ca leader, balanta se inclina in defavoarea bugetarilor.
Despre plusurile si minusurile pe care le are munca la stat, privita in comparatie cu cea la privat, va invit sa cititi mai jos.
Argumente PRO
1. Principalul avantaj al celor care lucreaza la stat este programul de lucru fix care incepe, in majoritatea institutiilor, la ora 8:00 si se incheie la ora 16:00. In plus, vinerea, programul este scurt, astfel ca bugetarii pleaca acasa la ora 14:00. De asemenea, acest program de lucru este respectat, in sensul ca angajatii la stat nu lucreaza peste program, spre deosebire de cei din privat unde “statul peste program” este de cele mai multe ori o regula informala, din cauza volumului de munca foarte mare. Mai mult decat atat, bugetarii nu sunt supusi unui ritm de lucru alert, asa cum se intampla in mediul privat, unde exista termene limita de respectat, iar stresul si presiunea sunt foarte mari. Nu in ultimul rand, cei care lucreaza conform unui program fix au mai mult timp liber la dispozitie pe care il pot petrece cu familia.
2. Bugetarii pot beneficia de zile libere in plus, pe langa cele stabilite prin lege, atunci cand Guvernul hotaraste sa lege anumite zile libere legale de week-end. Cel mai recent exemplu in acest sens este mini vacanta de 1 mai.
3. Locurile de munca din institutiile publice ofera angajatilor stabilitate si siguranta. Angajarile se fac pe baza unui concurs, iar odata intrat in sistem cu greu poti fi concediat. Totodata, in sistemul public, angajatii nu migreaza de la o institutie la alta, asa cum se intampla in sistemul privat, iar restructurarile de personal sau de posturi nu sunt atat de dese precum in companiile private.
Argumente CONTRA
1. Salariile din institutiile de stat nu sunt la fel de competitive precum cele din companiile comerciale. In special angajatii aflati in functii de executie castiga mai putin decat cei care lucreaza in aceleasi functii, dar la o companie privata. Astfel ca nivelul salariilor din sistemul privat este mai mare decat cel din sistemul public, insa acest lucru este valabil pentru companiile mari, multinationale. In plus, bugetarii nu beneficiaza de bonusurile pe care angajatii din companiile comerciale le primesc pe langa salariu, pentru performantele inregistrate sau pentru vanzarile dintr-o anumita perioada de timp.
2. Perspectivele de avansare si de dezvoltare ale angajatilor din sistemul public sunt destul de limitate. Bugetarii care ocupa functii publice trebuie sa parcurga mai multe etape si sa indeplineasca o serie de indicatori pentru a putea sa avanseze in grad si implicit sa castige un salariu mai mare, astfel ca acest lucru dureaza foarte mult. In schimb, in multinationale, angajatii incep sa lucreze pe pozitii de junior timp de circa un an, dupa care avanseaza intr-o pozitie superioara de senior. In ceea ce priveste dezvoltarea profesionala si personala a bugetarilor, acestea sunt destul de limitate, pentru ca activitatea din institutiile publice prepune o munca birocratica, care se desfasoara dupa anumite sabloane, iar creativitatea nu este incurajata. La polul opus, in mediul privat conteaza ideile inovatoare.
3. La capitolul conditii de lucru, tehnologia pusa la dispozitia angajatilor din institutiile publice este mai putin dezvoltata decat cea din companiile comerciale. De cele mai multe ori, soft-urile folosite nu sunt recente, iar acest lucru ingreuneaza desfasurarea activitatii angajatilor.
Munca la stat sau la privat? Voi ce preferati si de ce?
Comentarii articol (42)