Principiul este, in dreptul nostru, ca persoana care a cauzat o paguba alteia este obligata sa o repare. Codul muncii accentueaza aceasta obligatie in art. 254 alin. (1), cu referire la pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca salariatilor. Se exclud pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Art. 254 – Codul muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Procedura
Etapa 1. Excluderea exceptiei de la regula recuperarii
Se analizeaza motivul de excludere generat de forta majora, dar si celelalte cauze, prevazute (de data aceasta) de Noul Cod civil (art. 1.351-1.354, respectiv 1.360-1.361).
Etapa 2. Analiza prejudiciului si a vinovatiei salariatului
Angajatorul analizeaza daca intr-adevar salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa.
Etapa 3. Nota de constatare
Angajatorul solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Acest articol este un fragment din Dosarul ”Procedura de recuperare a pagubelor de la salariati – Ghid complet".
Cumpara documentul integral din Magazinul AvocatNet.ro pentru 32,86 de lei (inclusiv TVA) sau citeste-l gratuit in Superlege.ro, impreuna cu alte zeci de documente utile, pentru 58 de lei/luna.
Comentarii articol (3)