Orice natiune se identifica in mod esential prin cateva simboluri fundamentale: drapelul, imnul, stema si limba materna. Acestea reprezinta constantele ce caracterizeaza si insotesc istoria unui popor, sustin intiatorii unui proiect de lege care introduce obligativitatea intonarii zilnice a imnului national in invatamantul primar.
Mai exact, este vorba despre aproape 35 de senatori PSD care au elaborat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, document ce a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata.
Proiectul de act normativ introduce prevederi clare si explicite referitoare la intonarea imnului national la nivelul claselor primare si gimnaziale, stabilind inclusiv institutiile responsabile pentru verificare, precum si regimul sanctionator.
Astfel, documentul prevede ca imnul national al Romaniei se intoneaza "zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta vocala prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant".
Reglementarea nu este cu adevarat o noutate, caci si in prezent Legea nr. 75/1994 stipuleaza ca imnul trebuie intonat la inceputul programului zilnic in scolile primare si gimnaziale.
Ce aduce nou proiectul de lege adoptat tacit de Senat este faptul ca se introduc sanctiuni pentru directorii scolilor care nu respecta dispozitiile: "inspectoratele scolare teritoriale verifica respectarea acestor prevederi si stabilesc masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli".
Asadar, intonarea imnului national in scoli devine obligatorie, iar nerespectarea acestei reguli atrage sanctiuni. Initiatorii propunerii legislative nu stabilesc, insa, si ce fel de pedepse pot fi aplicate conducatorilor unitatilor de invatamant.
Dcoumentul citat mai stabileste ca drapelul Romaniei trebuie sa fie arborat nu numai permanent, asa cum prevede legislatia in vigoare, ci si "obligatoriu" pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic international si ca pavilion pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.
Daca drapelul nu este arborat, atunci conducatorii institutiilor publice mentionate risca amenzi de pana la 100.000 lei: "Nerespectarea dispozitiilor (…) se sanctioneaza cu amenda de la 30.000-100.000".
Potrivit reglementarilor adoptate tacit de senatori, dupa sanctionarea contraventionala, reprezentantul autoritatii este obligat ca in 24 de ore sa dispuna arborarea drapelului. In situatia in care nu se conformeaza, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Institutiei Prefectului sau al Inspectoratului Judetean de Politie.
--
Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, prin implinirea tacita a termenului calculat conform Constitutiei Romaniei. Documentul a fost trimis pentru aviz catre mai multe comisii parlamentare, iar, pana in prezent, doar Comisia juridica a dat un aviz favorabil. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional. De asemenea, el trebuie promulgat de presedintele Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)