Peste 30 de senatori PSD vor ca imnul national sa fie intonat zilnic in scoli. Pentru ca aceasta masura sa fie aplicata, ei au elaborat si o propunere legislativa in acest sens, document ce a fost adoptat tacit de Senat, prima camera sesizata, in aceasta saptamana.
Proiectul de act normativ stipuleaza ca imnul national al Romaniei se intoneaza "zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta vocala prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant".
Ecaterina Andronescu, unul dintre initiatorii proiectului de lege, a explicat, potrivit presei nationale, de ce a fost nevoie de aceasta impunere: "Cred ca 80% (dintre romani, n.r.) nu stiu ca imnul national se asculta si se canta in pozitie de drepti, nu stand pe scaun. Or, lucrurile astea trebuie educate. In momentul de fata, in cel mai fericit caz, imnul national se intoneaza la inceputul anului scolar".
In plus, proiectul adoptat recent de senatori introduce si sanctiuni pentru directorii scolilor care nu respecta dispozitiile: "Inspectoratele scolare teritoriale verifica respectarea acestor prevederi si stabilesc masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli".
Asadar, intonarea imnului national in scoli devine obligatorie, iar nerespectarea acestei reguli atrage sanctiuni. Initiatorii propunerii legislative nu stabilesc, insa, si ce fel de pedepse pot fi aplicate conducatorilor unitatilor de invatamant. "Aceste sanctionari nu inseamna amenzi, care nici nu sunt prevazute in proiect, ci mai degraba atentionari“, a mentionat Ecaterina Andronescu.
Reglementarea propusa a starnit, in randul opiniei publice, opinii diverse, unii sustinand initiativa, pe motiv ca fiecare cetatean este dator sa cunoasca imnul tarii sale. Altii, din contra, blameaza aceasta obligatie si o considera un regres, o reintoarcere la vechile practici din perioada comunista.
Am reunit mai jos cateva dintre cele mai vehiculate opinii asupra dispozitiilor propuse de senatori.
Argumente CONTRA
1. Potrivit proiectului adoptat de senatori, imnul ar urma sa fie intonat zilnic de elevi. Ca orice lucru care se repeta, si acest obicei ar putea fi, in timp, displacut de tineri. Asadar, in loc sa se dezvolte sentimentul de patriotism, s-ar amplifica ura fata de sistem si fata de rutina impusa.
2. Datoria civica, patriotismul, identitatea nationala - toate sunt concepte care se formeaza in timp, la care fiecare cetatean "adera" si cu care se identifica in timp si din proprie initiativa. A obliga tinerii sa isi cunoasca imnul nu inseamna neaparat dezvoltarea "iubirii" fata de tara ci, din contra, poate fi privita si ca indoctrinare politica. Aceasta practica era intalnita in comunism, astfel ca multi vad masura ca pe o reintoarcere in timp cu 50 de ani.
3. Versurile imnului nu sunt tocmai potrivite pentru niste elevi de scoala primara. Mai precis, se fac referiri la realitati vechi de secole, la perioade ale tarii marcate de lupte, razboaie si de ostilitati. In plus, cuvintele folosite - moarte, barbari, cruzi, blestem, despotism - nu reflecta noile valori europene pe care Romania si le-a insusit in ultimii ani. Ba mai mult, copiii nu cunosc adevarata semnificatie a acestor cuvinte, astfel ca, in timp, ei pot fi influentati in sens negativ.
Argumente PRO
1. Primul argument in favoarea masurii este chiar acela invocat de initiatorii proiectului: dezvoltarea sentimentului de patriotism si identitate nationala. Copiii vor fi educati in spirit civic, isi vor cunoaste valorile si, in timp, le vor respecta asa cum se cuvine.
2. Cea mai mare parte a populatiei Romaniei nu isi cunoaste propriul imn. Prin aceasta dispozitie, situatia s-ar putea schimba si, peste cativa ani, oamenii nu vor mai fi la fel de ignoranti la acest capitol. Pana la urma, dupa cum se arata si in Constitutie, este de datoria fiecarui cetatean sa cunoasca cele cateva simboluri ale tarii: drapelul, imnul national, stema si sigiliul.
3. Imnul trebuie judecat prin prisma a ceea ce reprezinta, un simbol al patriei. Asadar, faptul ca unele versuri contin cuvinte jignitoare sau cu o conotatie negativa nu reflecta neaparat realitatea prezenta, ci un trecut al tarii care trebuie cunoscut de toti romanii. Nu ne putem alege imnul in functie de cat de "frumoase" sau optimiste sunt unele versuri si nici dupa anumite preferinte personale.
Voua cum vi se pare aceasta obligatie? Sunteti sau nu de acord cu intonarea zilnica a imnului national in scoli?
Comentarii articol (37)