Printre primele reclame difuzate la televizor dupa Revolutie s-a aflat melodioasa reclama la pasta de dinti, care nu uita sa mentioneze continutul de fluor ca fiind unul din punctele forte ale acestui produs.
Ulterior, medicii pediatri din tara noastra au inceput sa le prescrie copiilor tablete cu fluor pentru sanatatea dintilor, luand in considerare numarul foarte mare din Romania al persoanelor cu probleme dentare.
Astazi, administrarea suplimentara de fluor este atent analizata de specialisti, care prezinta in detaliu beneficiile si riscul ocazional al acesteia.
Ce este fluorul?
Flourul este un element chimic din grupa halogenilor, elemente generatoare de sare, fiind din punct de vedere al abundentei sale in scoarta terestra pe pozitia cu numarul 13.
Fluorul se gaseste in stare naturala sub forma de fluorura de calciu in sol, in sursele de apa minerala naturala, in unele alimente si chiar in transpiratia noastra, si in stare artificiala sub forma de fluorura de sodiu. Aceasta din urma este o substanta chimica, obtinuta pe cale industriala si care, din nefericire, are capacitatea de a creste potentialul altor substante toxice.
Fluorul, pastele de dinti si apa minerala
Incepand cu al doilea deceniu al secolului trecut, in Statele Unite ale Americii, fluorul a inceput sa fie introdus in pasta de dinti, ca urmare a unor studii care demonstrau legatura directa dintre aparitia cariilor dentare si lipsa de fluor din organism.
Ulterior, alte studii au scos la iveala si posibilitatea ca acestea sa apara din pricina unui cumul de factori. Printre acesti factori enumeram lipsa de calciu si absorbtia deficitara a vitaminei D in organism, un nivel ridicat de glucide in dieta, igiena defectuoasa si prezenta unor germeni acidofili care se afla pe resturi alimentare ce contin glucide.
Pentru ca, potrivit studiilor internationale efectuate pe o durata mare de timp, raportul beneficiu – risc a inclinat balanta spre administrarea de fluor, astazi, aproape toate pastele de dinti si apele de gura comercializate contin fluor.
Exceptie fac produsele bio si cele care se comercializeaza in magazinele cu produse naturale, pe care se specifica, de multe ori cu majuscule, absenta fluorului.
Din seria produselor cu fluor se mai numara acele produse pentru fabricarea carora a fost folosita apa cu fluor, precum ceaiurile sau formulele de lapte praf pentru bebelusi.
Apa de la robinet, fluorurata in unele tari
Cu scopul de a preveni orice fel de problema dentara in randul populatiei, tari precum Canada si Statele Unite ale Americii au inceput in anii ’40 sa introduca fluor si in apa de la robinet. Aceasta procedura a fost destul de controversata, insa, iar in prezent se analizeaza reducerea cantitatii de fluor din apa.
Apa de la robinet din Romania nu este fluorizata, dar cantitati mai mici sau mai mari de fluor se gasesc in apele minerale imbuteliate, concentatia acestuia fiind trecuta pe eticheta.
Daca va propuneti sa fierbeti apa minerala, este bine sa stiti ca fierberea apei nu face ca fluorul sa dispara, ci poate duce la marirea cantitatii acestuia.
Dezavantajele fluorului
Dintii sunt afectati de fluoroza dentara. Desi fluorul pare a fi solutia pentru o dantura sanatoasa, cateva studii recente arata ca exista si dezavantaje atunci cand el este administrat in cantitati mari.
Fluorul poate avea efecte nocive asupra glandei pineale sau asupra epifizei, glanda responsabila pentru secretia unor hormoni, printre care se afla melatonina, un antioxidant puternic. Impreuna cu calciul, aceasta este un imunostimulator forte, intarzie aparitia pubertatii la copii si este implicata in reglarea somnului.
Persoanele care au tulburari de ritm circadian (care sufera de dereglari ale ceasului biologic sau ale bioritmului), dar si cele care au tulburari de invatare sau de memorare, care sufera de maladia Alzheimer sau de obezitate, pot primi de la medic suplimente de melatonina.
Mucoasa bucala are capacitate de absorbtie, iar fluorul din pasta de dinti poate fi absorbit prin ea in organism, in plus fata de actiunea pe care o exercita asupra dintilor. Excesul de fluor determina depigmentarea smaltului si poate duce la perforarea suprafetei dintilor, adica la fluoroza dentara.
Fluoroza este intalnita la copiii sub sapte ani care iau suplimente cu fluor si care consuma apa fluorurata, dar si la copiii care inghit pasta de dinti. Potrivit specialistilor, cantitatea optima de fluor pentru ca fluorul sa previna caria dentara, dar sa nu induca fluoroza, se situeaza intre 0,05 – 0,07 mg F/kg corp/zi.
Atentie la apa contaminata!
Nu doar dintii pot fi afectati de excesul de fluor, ci si oasele.
Fluoroza scheletala este o afectiune care apare in situatii in care nivelul de fluor din organism este foarte ridicat si este o consecinta a expunerii individului la concentratii mari de fluor pe o perioada de timp indelungata, de minim 10 ani. Aceasta boala face ca oasele sa se ingroase si sa isi piarda din elasticitate, astfel incat creste riscul de fractura.
Potrivit UNICEF, zeci de milioane de oameni sufera de aceasta boala din pricina apei natural contaminate cu fluoruri, numai in China numarul lor fiind de peste 2,5 milioane.
Care sunt avantajele fluorului
Pe lista avantajelor fluorului se afla, in primul rand, imbunatatirea sanatatii si a rezistentei smaltului dentar, astfel incat acesta va fi mult mai puternic in fata atacului cariilor.
Folosind o pasta de dinti fara fluor, pentru copiii pana la 2-3 ani, pasta cu o cantitate de fluor sub 500 ppm (parti per milion), pentru copiii intre 2 si 4 ani, pasta cu fluor care se situeaza intre 500-1000 ppm, pentru copiii intre 5 si 12 ani, dintii vor fi protejati, iar riscul aparitiei unor efecte adverse este minim.
Comentarii articol (0)