Interviu realizat de Alina Botezatu, editor Harta Consultantei in Afaceri
Ce v-a motivat sa va infiintati propria casa de avocatura?
Inca din anul 2005, cand mi-am inceput activitatea profesionala, telul meu a fost de a-mi proteja clientul, indiferent daca a fost vorba de servicii juridice, servicii de mediere sau de optimizare fiscala.
Astfel, dupa mai bine de 6 ani de experienta profesionala, am decis ca este momentul sa fac urmatorul pas, si anume, sa infiintez impreuna cu partenerul meu, Bogdan Lupu, o societate de avocatura care sa aiba la baza, pe langa experienta indelungata, si un concept nou, respectiv serviciile integrate de avocatura, optimizare fiscala si mediere.
Societatea de avocatura Lupu & Partners a fost fondata in anul 2011, impunandu-se cu rapiditate prin echilibru si performanta si oferind servicii integrate cu promptitudine si profesionalism clientilor sai.
Pe parcursul ultimilor 3 ani am fost motivati de cele mai inalte standarde de profesionalism, pasiune pentru justitie si orientare spre succes. In plus, am reusit sa dam dovada de inovatie si de o puternica motivatie in promovarea celor mai bune solutii pentru clientii nostri.
Ce exprienta profesionala aveti?
Am o experienta de aproximativ 10 ani in consultanta comerciala si optimizare fiscala, dintre care 5 ani in cadrul Ernst & Young Ungaria.
Am acordat consultanta in domeniul optimizarii fiscale si al dreptului financiar bancar unui portofoliu larg de societatii ce activeaza in IT, real estate, financiar - bancar, farma, energiei, constructiilor, hotelier, transporturilor. Intre domeniile mele de expertiza se regasesc: dreptul bancar, corporate, dreptul financiar, dreptul contencios administrativ, real estate, energia si resursele naturale, operatiuni funciare.
De 3 ani sunt Manager Partener al Lupu & Partners si fac parte din echipa de specialisti a departamentului de consultanta comerciala, optimizare fiscala internationala si incorporare de companii offshore.
Ce servicii oferiti? De ce v-ati orientat catre acestea?
Avem 12 departamente specializate in aproape toate domeniile dreptului si o echipa formata din avocati, contabili si specialisti, cu experienta solida in domeniul avocaturii de business - corporatiste si al consultantei legale, al optimizarii si planificarii fiscale, al proprietatii intelectuale si concurentei neloiale, al activitatilor fiduciare, al restructurarii financiare si insolventei, al dreptului penal, al achizitiilor publice. Oferim servicii integrate de avocatura, mediere si optimizare fiscala.
Departamentele noastre de practica sunt:
- litigii si executari silite;
- consultanta comerciala, planificare fiscala internationala, constituiri de corporatii offshore;
- recuperari creante;
- restructurare financiara si insolventa;
- drept corporatist, obtinere autorizatii, avize;
- dreptul penal;
- dreptul muncii;
- proprietate intelectuala - marci, brevete;
- pentru straini - permise, vize, reintregirea familiei;
- drept fiscal, contraventional si de contencios administrativ;
- operatiuni fiduciare.
Care sunt principalele obiective pentru urmatorul an?
Sunt o fire optimista, de aceea 2014 il percep ca un an plin de provocari care ii va rasplati pe cei care se vor implica 100%.
Inca de la inceputul acestui an, am anuntat lansarea noului site www.lupupartners.ro. Acesta face parte dintr-o ampla campanie de rebranding si completeaza strategia de comunicare si identitate a companiei. Noul website se evidentiaza prin interfata grafica moderna si prin designul profesional care il transforma intr-un instrument de promovare a imaginii companiei, incercand in acelasi timp sa raspunda necesitatii de a atrage si de a informa potentialii clienti.
Anul 2014 dorim sa fie un an de referinta pentru noi, marcand practic momentul in care ne-am asezat confortabil la masa jucatorilor de top din domeniul juridic romanesc.
Ce inseamna succesul in avocatura?
Este foarte greu sa analizezi si sa enumeri retetele si formulele de succes pentru un avocat. In primul rand, trebuie sa ai vocatie, trebuie sa-ti asumi ca este o profesie unde se cer multe sacrificii, trebuie sa ai resurse de toate felurile si trebuie sa ai alaturi o echipa de calitate.
As putea spune ca succesul in avocatura de bussines il constituie echipa din spatele brandului. Cine spune ca avocatura de business este dominata de o singura persoana nu cunoaste realitatile acestui domeniu! Noi avem o echipa tanara, formata dintr-un nucleu echilibrat de avocati incluzand atat avocati cu o experienta indelungata, cat si avocati tineri, cu totii avand o abordare flexibila, o reactie prompta si eficienta.
De care mituri va izbiti zilnic in activitatea companiei si pe care ati dori sa le rasturnati?
Sunt doua, trei mituri despre care ar trebui discutat.
Unul este legat de veniturile avocatilor. Sigur, sunt avocati care castiga mult mai mult decat un simplu cetatean. Totusi, acestia sunt extrem de putini, iar realitatea e putin diferita fata de perceptia publica.
Sa incerc sa va explic, cu cifre. Daca un avocat cu un cabinet individual are incasari de 12500 de lei pe luna, pare mult. Sunt aproape 3000 de euro, mult peste media veniturilor din economie, dar in realitate, nu sunt chiar atatia. In primul rand, vine statul si il loveste cu TVA-ul, deci ramane cu vreo 10000 de lei. Avocatii au atat de putine cheltuieli deductibile, incat foarte putin din TVA-ul acesta si-l pot deduce. Din acesti 10000 de lei vine Casa de Asigurari a Avocatilor si ii mai ia inca 1000 de lei, baroul vreo 200 de lei, plus Casa de Asigurari de Sanatate care il impoziteaza cu 560 de lei. Tocmai a ramas cu doar 8000 de lei din care trebuie sa plateasca utilitatile, papetaria, secretara, chiria, eventual, un stagiar. Astfel, ramane cu vreo 5000 de lei. Intr-un final, vine statul roman si ii mai ia 16% din acestia. Iata ca a ramas cu 4200 de lei.
Al doilea este despre tertipurile avocatesti. Mai ales in penal, avocatii sunt acuzati ca apeleaza la tertipuri murdare pentru a amana cauze. Sigur, se mai intampla si din astea, dar generalizarea este falsa. Astfel, posibilitatea de a specula unele situatii care se invesc pe parcursul unui proces tin de maiestria avocatului, de spiritul de observatie, de viteza de reactie si, bineinteles, de nivelul de pregatire si de buna cunoastere a dosarului, nicidecum de tertipurile avocatesti.
O alta idee preconceputa este aceea ca o femeie are mai putine sanse de succes in profesia de avocat fata de un barbat avocat si asta doar din cauza faptului ca femeile ar fi mai sensibile, mai usor de influentat sau de exploatat de catre adversar sau instanta. Lucru total neadevarat, deoarece, din contra, femeile avocat sunt cele care pot fi mai organizate, mai atente la detalii si mai constiincioase decat barbatii avocati.
Ce v-ar convinge sa angajati un tanar care tocmai a absolvit facultatea si doreste sa devina avocat?
Dupa cum se poate observa, echipa noastra este formata atat din avocati cu o bogata experienta, cat si din avocati tineri. Acest lucru a fost posibil tocmai datorita faptului ca am crezut in tinerii absolventi, in puterea lor de munca, in dorinta lor de a acumula cat mai multe informatii si de a-si face o cariera in domeniul avocaturii.
Ne place sa fim inconjurati de oameni profesionisti, cu spirit de echipa si putere de munca. Toti am avut o sansa la vremea noastra si cred ca la randul nostru suntem datori sa acordam o astfel de sansa celor care urmeaza dupa noi.