avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Este tarziu sa acced la profesia de avocat?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Este tarziu sa acced la profesia de avocat?

Buna tuturor,

Nici nu stiu cum sa incep, astfel incat sa ma fac inteleasa si in cateva randuri sa cuprind toate ideile ce imi trec prin cap...

Am 27 ani si lucrez de la 19 ani intr-un domeniu ce nu are legatura cu avocatura. Cu multa perseverenta, rabdare si ambitie am ajuns pe un post ce imi ofera satisfactii materiale, insa, parca lipseste ceva..."prima dragoste"...adica dreptul, facultatea pe care am terminat-o.

Acum va veti intreba de ce nu am continuat dupa terminarea facultatii. Ei bine, nu am avut posibilitati materiale. Nu ma puteam intretine fara un servici platit cu atat mai mult ca faceam naveta in Bucuresti, iar parintii nu ma puteau sustine.

In timpul facultatii am incercat sa ma angajez ca practicant la un cabienet de avocatura, insa nu am gasit nici unul care sa ma plateasca, chiar si cu un salariu foarte mic suficient cat sa pot face naveta.

Revin la problemele din prezent. Imi dorec sa dau la barou. Am ambitia sa iau totul de la capat, sa invat, sa ma dedic si sa ma sustin financiar (macar pe perioada stagiaturii) insa, nu e cam tarziu? Ce sansa mai am in fata tinerilor absolventi sa gasesc un cabinet cu care sa semnez un contract pe perioada stagiaturii? Este varsta un impediment?

Sotul ma sustine, stie ce mult ar insemna pentru mine acest lucru, insa nu imi pod da seama daca nu cumva este o nebunie sa renunt la experienta acumulata in domeniul in care activez si intru intr-un domeniu in care, sincer, nu cunosc decat teorie.

Voi, ca si avocati cu experienta, cum priviti un om care la aproape 28 ani, vrea sa intre in bransa?

Am nevoie de sfaturile voastre si va multumesc pentru timpul pe care mi l-ati acordat, citind acest mesaj.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:24, 8 Mai 2012
Nu este deloc târziu.
Dificultăţi însă vor fi. Probabil este profesia cu cel mai greu debut, mai ales dacă nu aveţi pe cineva care să vă susţină la inceput, care să vă formeze deprinderile pentru a supravieţui. Succesele vor veni în timp după cum ştiţi, dacă aveţi perseverenţă, răbdare, ambiţie şi ceva şansă.
În stadiul în care sunteţi cred că vă confruntaţi cu două probleme majore:
-pregătirea pentru admitere în Barou ( interesaţi-vă şi de taxa percepută pentru admitere, din câte ştiu nu e foarte mică).
-gasirea unui maestru care să vă îndrume.

Vă recomand să rezolvaţi aceste două probleme fără să renunţaţi la actualul loc de muncă.
Vă doresc mult succes.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Taxa nu ar fi o problema...cu invatatul ma straduiesc, si daca nu reusesc anul acesta, voi incerca si anul vitor, mai teama imi este de gasire unui maestru, cu atat mai mult ca am citit pe diverse forumuri ca este o adevarata provocare acest lucru.

Am sa incerc sa imi pun gandurile in ordine...

Multumesc pentru incurajare!
Eu cred ca daca ati avea o varsta de peste 40 de ani ati avea clienti deoarece clientii se uita la varsta si nu la pregatirea profesionala a avocatului.
Prea putini isi dau seama de pregatire si doar in penal sunt cei care isi dau seama de pregatirea avocatului.
Am observat acest lucru inca cand eram mai tanar si clientii erau indignati ca le ceream mai multi bani decat avocatii batrani...
Conteaza foarte mult ce onorarii veti percepe.
Daca veti cere putin veti avea clienti.
Daca veti cere mult veti avea probleme la inceput...si poate ca nici nu veti trece de inceput daca nu aveti noroc...(adica va trebui sa reusiti in cam toate procesele )
Cum onorariul se cere in functie de pregatirea profesionala, acesta este un aspect care depinde in mod exlusiv de dvs.
Depinde foarte mult si de domeniul in care veti lucra.
In civil, spre exemplu, onorariu, ca regula, mie imi pare un adevarat dezastru raportat la munca, gandire si timp pierdut prin instante...
In penal, daca reusiti sa obtineti ceea ce vrea clientul inca de la inceput veti rezista.Daca nu veti reusi veti ajunge in civil...sau veti renunta la avocatura...

Va puteti gasi si maestru.

Important este sa intrati in barou.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facultatea de drept stix140791 stix140791 Buna ziua, sunt un proaspat absolvent de liceu, cu vise destul de indraznete.As dori sa cer o parere celor avizati. Sa aleg o facultate de drept particulara? ... (vezi toată discuția)
Efectuare stagiatura avocat debutant SIAM SIAM Buna seara, Va scriu cu rugamintea de a primi un sfat de la cei care deja profeseaza ca avocati si magistrati. Doresc sa sustin examen de admitere in ... (vezi toată discuția)
Avocat maestru COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA Buna ziua tuturor, As dori sa va cer sfatul in legatura cu urmatoarea problema: imi doresc foarte mult sa intru in avocatura si sunt dispusa sa investesc ... (vezi toată discuția)