Decizia Casei Nationale De Pensii Publice nr. 1/2014 privind comisionul si tariful care se percep de catre Casa Nationala de Pensii Publice si de catre casele teritoriale de pensii la efectuarea unor operatiuni care nu sunt legate de stabilirea si de plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale din sistemul public de pensii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 405, din 2 iunie 2014.
- Pentru urmatoarele operatiuni care nu sunt legate de stabilirea si plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale se percepe un tarif, astfel:
a) eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, conform art. 50 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare - 15 lei;
b) eliberarea, in conditiile legii, la cererea asiguratilor, a adeverintelor care atesta calitatea, venitul asigurat si/sau stagiul de cotizare realizat, incepand cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic - 15 lei;
c) eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti - 17 lei
- Detalii aici
- Termenul de intrare in vigoare: 2 iunie 2014
Ordinul Ministerului Muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407, din 2 iunie 2014.
- Tariful care se percepe de la persoanele fizice, juridice, de la persoanele fizice autorizate si de la alte entitati constituite in conditiile legii pentru categoria de servicii prestate este de 20 lei/document, pentru fiecare dintre serviciile care pot fi prestate de inspectoratele teritoriale de munca, respectiv:
- eliberarea de certificate/adeverinte/duplicate de adeverinte in baza documentelor existente in arhivele inspectoratelor teritoriale de munca, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricaror entitati care au dreptul legal de a solicita si de a obtine aceste informatii, conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, si Ordonantei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 223/2002;
- eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii cu registrele generale de evidenta a salariatilor transmise de angajatori;
- furnizarea datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor pentru refacerea continutului sau la angajator, prin eliberarea unor extrase pe suport hartie din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, constituita conform Hotararii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile ulterioare.
- Citeste aici mai multe
- Termenul de intrare in vigoare: 2 iunie 2014
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407, din 2 iunie 2014.
- In termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea facturilor pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/executia lucrarilor receptionate, acceptate la plata, a facturilor de avans in conformitate cu clauzele prevazute in contractele de achizitii publice aferente proiectelor implementate, acceptate la plata, precum si de la intocmirea/primirea statelor privind plata salariilor, statelor/centralizatoarelor pentru acordarea burselor, subventiilor si premiilor acceptate la plata, beneficiarul depune la organismul intermediar/Autoritatea de management cererea de plata si documentele justificative aferente acesteia.
- Detalii aici
- Termenul de intrare in vigoare: 2 iunie 2014
Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1296/2014 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.605/2010 pentru aprobarea Procedurii de aplicare efectiva a masurilor asiguratorii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 412, din 3 iunie 2014.
- Organul de control va transmite in aceeasi zi sau cel tarziu in ziua urmatoare proiectul «Referatului justificativ al masurilor asiguratorii», precum si proiectul «Deciziei de instituire a masurilor asiguratorii», in vederea aprobarii conducatorului organului fiscal respectiv, directorului general in cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, sefului de administratie in cazul administratiilor judetene ale finantelor publice, sefilor de administratie in cazul administratiilor sectoarelor 1-6 ale finantelor publice si Administratiei fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.
- Aprobarea sau respingerea proiectului «Referatului justificativ al masurilor asiguratorii» si a proiectului «Deciziei de instituire a masurilor asiguratorii» se va realiza de catre conducatorul organului fiscal prevazut la subpct. 5.1.5 in termen de cel mult doua zile de la primirea acestora. Respingerea sau aprobarea se comunica in scris organului de control. In cazul aprobarii, un exemplar al referatului justificativ al masurilor asiguratorii si un exemplar al deciziei de instituire a masurilor asiguratorii se vor comunica organului de control
- Termenul de intrare in vigoare: 3 iunie 2014
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2014 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415, din 4 iunie 2014.
- Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, respectiv comunele, municipiile si orasele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judetele, precum si unitatile administrativ-teritoriale membre ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, constituite in conditiile legii, pentru investitiile realizate prin asociatiile de dezvoltare intercomunitara.
- In vederea decontarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, beneficiarii transmit solicitarile de fonduri la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu informarea consiliilor judetene.”
- In situatiile in care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu si-a onorat in anii precedenti obligatiile de plata prevazute in contractele de finantare, din lipsa creditelor bugetare, iar plata lucrarilor a fost asigurata din bugetele locale, se pot deconta in anul curent si cheltuieli efectuate si decontate de beneficiari.”
- Termenul de intrare in vigoare: 4 iunie 2014
Decizia Curtii Constitutionale nr. 210/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 teza a doua raportate la cele ale art. 1 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in redactarea anterioara modificarii acestor prevederi prin Legea nr. 368/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 418, din 5 iunie 2014.
- Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Marosan Andras in Dosarul nr. 4.869/117/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia I civila si constata ca dispozitiile art. 4 teza a doua raportate la cele ale art. 1 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, in redactarea anterioara modificarii acestor prevederi prin Legea nr. 368/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2013 sunt neconstitutionale. Definitiva si general obligatorie.
- Termenul de intrare in vigoare: 5 iunie 2014
Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 656/2014 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 422, din 6 iunie 2014.
- Prescriptia medicala electronica on-line si off-line are doua componente obligatorii: o componenta care se completeaza de catre medicul prescriptor si o componenta care se completeaza de catre farmacist, denumite in continuare componenta prescriere, respectiv componenta eliberare. Prescriptia medicala electronica on-line in care medicul prescriptor are semnatura electronica extinsa are si o componenta facultativa utilizata numai pentru eliberarea fractionata, in ceea ce priveste atat numarul medicamentelor, cat si cantitatea din fiecare medicament, denumita in continuare componenta eliberare pentru pacient.
- Din 6 iunie, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se face pe un nou formular de catre medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
- Vezi aici cum arata noile formulare
- Termenul de intrare in vigoare: 6 iunie 2014
Ordinul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania nr. 316/2014 privind stabilirea unor derogari de la prevederile Ordinului ministrului delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine nr. 290/2013 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 423, din 6 iunie 2014.
- Incasarea tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda se sisteaza dupa cum urmeaza:
- 7 iunie 2014 pe ambele sensuri, in intervalul orar 06,00-16,00;
- 9 iunie 2014 pe ambele sensuri, in intervalul orar 07,00-24,00
- Termenul de intrare in vigoare: 6 iunie 2014
Comentarii articol (0)