- titlului VIII „Asigurarile sociale” de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015;
- Hotararii Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2014 a Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015;
- Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2013 si 2014, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 190/2013, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. - Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu si a Normelor metodologice privind utilizarea si modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 2 iulie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (2), teza a 2-a se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Prescriptia medicala electronica on-line si off-line are doua componente obligatorii: o componenta care se completeaza de catre medicul prescriptor si o componenta care se completeaza de catre farmacist, denumite in continuare componenta prescriere, respectiv componenta eliberare. Prescriptia medicala electronica on-line in care medicul prescriptor are semnatura electronica extinsa are si o componenta facultativa utilizata numai pentru eliberarea fractionata, in ceea ce priveste atat numarul medicamentelor, cat si cantitatea din fiecare medicament, denumita in continuare componenta eliberare pentru pacient. ”
2. La articolul 2, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Lista abrevierilor pentru tarile cu care Romania are acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii si statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana, conform prevederilor respectivelor documente, este prevazuta in anexa nr. 3.” 3. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
4. La anexa nr. 2 capitolul I punctul 2, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „c) emiterea de catre unitatile spitalicesti, pentru asigurati, pe timpul internarii acestora, a prescriptiilor medicale electronice cu si fara contributie personala - cu exceptia situatiilor prevazute in contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acestuia.”
5. La anexa nr. 2 capitolul I, punctul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „5. Pe acelasi formular de prescriptie medicala electronica pot fi cuprinse denumiri comune internationale, denumite in continuare DCI, din toate sublistele A, B si C, conform Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare [sublista B - mai putin DCI-urile prescrise cu aprobarea comisiilor de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate; mai putin DCI-urile prescrise pensionarilor care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 700 lei/luna; sectiunea C1 - mai putin DCI-urile prescrise in bolile cronice cu aprobarea comisiilor de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate; sectiunea C2 - mai putin DCI-urile prescrise in diabet zaharat, afectiuni oncologice, stari posttransplant si unele boli rare cuprinse in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare P6 - mucoviscidoza (P6.4), boli neurologice degenerative/inflamatorii - scleroza laterala amiotrofica (P6.5.2), sindromul Prader-Willi (P6.7), in Programul national de endocrinologie (P.7) DCI Teriparatidum; sectiunea C3].”
6. La anexa nr. 2 capitolul I punctul 6, subpunctul 6.2 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „6.2. DCI-uri corespunzatoare medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice (sublista C - sectiunea C2, Programul national cu scop curativ - P3 - Programul national de oncologie), conform hotararii Guvernului pentru aprobarea programelor nationale de sanatate si normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative, aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;”.
7. La anexa nr. 2 capitolul I punctul 6, subpunctul 6.8 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „6.8. DCI-uri prescrise in cadrul tratamentului pentru unele boli rare din cadrul Programului national de diagnostic si tratament pentru boli rare - P6 - mucoviscidoza (P6.4), boli neurologice degenerative/inflamatorii - scleroza laterala amiotrofica (P6.5.2), sindromul Prader-Willi (P6.7);”.
8. La anexa nr. 2 capitolul I, dupa punctul 6.8 se introduce un nou punct, punctul 6.81, cu urmatorul cuprins: „6.81. DCI-ul Teriparatidum pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu osteoporoza (sublista C - sectiunea C2, Programul national cu scop curativ - P7 - Programul national de boli endocrine);”.
9. La anexa nr. 2 capitolul I punctul 10, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „a) casele de asigurari de sanatate vor atribui furnizorilor de servicii medicale care au incheiat contract cu acestea, respectiv medicilor care au incheiat conventie cu acestea pentru prescriere de medicamente cu si fara contributie personala, la cererea acestora, pentru o perioada de cel mult 3 luni, un numar de prescriptii medicale on-line si off-line, generat automat prin Sistemul informatic pentru prescriptia electronica al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;”.
10. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I „Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta prescriere”, la punctul 1 litera b), paragraful 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „- «Altele» se va nota:
- cifra 1 pentru conventiile incheiate cu medicii care isi desfasoara activitatea in dispensare TBC, laboratoare de sanatate mintala, respectiv centre de sanatate mintala si stationare de zi psihiatrie, cabinete de planificare familiala, cabinete de medicina dentara care nu se afla in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, care se afla in structura spitalului ca unitati fara personalitate juridica;
- cifra 2 pentru conventiile incheiate cu celelalte categorii de medici prevazute in contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acestuia.”
11. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 1, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „c) «Aprobat Comisie» - in cazul in care se prescriu medicamente pentru care tratamentul se efectueaza cu aprobarea comisiilor constituite in acest sens la nivelul caselor de asigurari de sanatate sau la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa caz, se noteaza: grupa de boala cronica aferenta afectiunii care a fost aprobata de comisie (Gnr)/numarul programului (Pnr), numarul si data emiterii deciziei de aprobare. in cazul prescrierii acestor medicamente, medicul prescriptor trebuie sa pastreze anexat la foaia de observatie a pacientului/fisa pacientului (FO/RC) o copie a referatului/deciziei de aprobare, emis/emisa de comisii;”.
12. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 2 litera a), subpunctul (viii) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(viii) se bifeaza «PNS» doar pentru bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, si se noteaza numarul programului/subprogramului de sanatate in care sunt inclusi;”.
13. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 2 litera a), subpunctul (xiii) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(xiii) se bifeaza «Card european (CE)» pentru persoanele care prezinta un card european de asigurari sociale de sanatate emis de un alt stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau de Confederatia Elvetiana (cu exceptia Romaniei). in baza acestui card, persoana respectiva beneficiaza de acele servicii medicale care devin necesare in perioada sederii sale in Romania;”.
14. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 2 litera c), subpunctul (iii) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(iii) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene se va completa numarul pasaportului/cartii de identitate pentru beneficiarii formularelor europene, respectiv toate cele 20 de casute corespunzatoare numarului de identificare al cardului european de asigurari de sanatate (campul nr. 8 de pe acesta) pentru titularii de card european. Pentru cetatenii straini mentionati mai sus se va preciza cetatenia, prin selectia codului tarii din Lista abrevierilor pentru tarile cu care Romania are acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii si statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana, conform prevederilor respectivelor documente, prevazuta in anexa nr. 3 la ordin;”.
15. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 4, litera b) se abroga.
16. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 4, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „e) «Denumire comuna internationala/Denumire comerciala/Forma farmaceutica/Concentratie» - se completeaza cu denumirea comuna internationala si/sau cu denumirea comerciala, conform contractului-cadru si normelor metodologice de aplicare a acestuia, respectiv hotararii Guvernului pentru aprobarea programelor nationale de sanatate si normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii sau al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, insotita de forma farmaceutica si de concentratie, conform listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor, aprobata prin hotarare a Guvernului, respectiv listei medicamentelor (denumiri comerciale), aprobata prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si listei denumirilor comerciale si a preturilor de decontare aprobata prin ordin al ministrului sanatatii, aflate in vigoare la data respectiva. Pentru testele de automonitorizare prescrise bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent se va specifica sintagma «teste de automonitorizare»;”.
17. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 4, dupa litera g) se introduce o noua litera, litera g1), cu urmatorul cuprins: „g1) «Numar zile tratament». Medicul prescriptor completeaza, pentru fiecare pozitie de medicament prescrisa, numarul de zile pentru care se face prescrierea;”.
18. La anexa nr. 2 capitolul II punctul I, la punctul 4, litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „j) prescrierea DCI-urilor din sublista C, sectiunea C2, daca pacientul este beneficiarul unuia dintre programele/subprogramele nationale de sanatate, se face cu indicarea programului/subprogramului din cadrul Programului national cu scop curativ: P3 - Programul national de oncologie, P5 - Programul national de diabet zaharat, Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, P9 - Programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana (P.9.7 - Tratamentul starii posttransplant in ambulatoriu al pacientilor transplantati) si a unor boli rare cuprinse in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare - P6 - mucoviscidoza (P6.4), boli neurologice degenerative/inflamatorii - scleroza laterala amiotrofica (P6.5.2), sindromul Prader-Willi (P6.7), P7 - Programul national de boli endocrine DCI-Teriparatidum, respectiv cu indicarea programului pentru care eliberarea medicamentelor in tratamentul ambulatoriu se face prin farmaciile cu circuit inchis, conform prevederilor hotararii Guvernului pentru aprobarea programelor nationale de sanatate si ale normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate, aprobate prin ordin al ministrului sanatatii sau al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;”.
19. La anexa nr. 2 capitolul II punctul II „Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta eliberare”, la punctul 3 «Taxare», dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins: „a1) «Data prescrierii» - se completeaza de catre farmacist cu data prescrierii retetei care a fost completata de medic in componenta prescriere;”.
20. La anexa nr. 2 capitolul II punctul II, la punctul 3, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „e) «Denumire comerciala» - farmacistul va mentiona in aceasta rubrica si in fata persoanei care ridica medicamentele (asigurat sau imputernicitul acestuia) medicamentele pe care le elibereaza. in cazul testelor de automonitorizare, farmacia va specifica in cadrul acestei rubrici sintagma «teste de automonitorizare», iar la rubrica «Valoare compensare» va inscrie suma rezultata ca urmare a inmultirii numarului de teste de automonitorizare eliberate cu pretul de decontare stabilit pentru un test de automonitorizare. in situatia in care primitorul renunta la anumite DCI-uri/medicamente si/sau materiale sanitare cuprinse in prescriptia medicala electronica on-line si off-line, farmacistul va completa componenta eliberare numai cu medicamentele eliberate si va lista un exemplar al acesteia, pe care primitorul semneaza, cu precizarea pozitiilor (din componenta prescriere) corespunzatoare medicamentelor la care renunta, nefiind permisa eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie in cadrul sumei respective. in cazul DCI-urilor din sublista B prescrise pensionarilor care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 700 lei/luna, la rubrica «Valoare compensare» se vor trece pentru fiecare medicament valoarea de compensare corespunzatoare aplicarii cotei de 50% din pretul de referinta, notandu-se in paranteza «CNAS», si valoarea de compensare de 40% din pretul de referinta, notandu-se in paranteza «MS», pentru prescriptiile a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta este de pana la nivelul prevazut in contractul-cadru. in cazul eliberarii fractionate, in ceea ce priveste atat numarul, cat si cantitatea din fiecare medicament, farmacistul va completa atat componenta eliberare, cat si componenta eliberare pentru pacient si va inmana primitorului componenta eliberare pentru pacient pentru a se prezenta la aceeasi sau la alta farmacie;”.
21. La anexa nr. 2 capitolul II punctul II, la punctul 3, dupa litera e) se introduc doua noi litere, literele e1) si e2), cu urmatorul cuprins: „e1) «Cantitate eliberata» - farmacistul va mentiona in aceasta rubrica cantitatea de medicamente eliberata exprimata in UT. Eliberarea fractionata a medicamentelor se face in conditiile prevazute in contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acestuia. e2) «Numar zile tratament» - se va mentiona de catre farmacist numarul de zile pentru care a fost eliberat tratamentul corespunzator cantitatii de medicamente eliberata exprimata in UT.”
22. La anexa nr. 2, dupa capitolul II se introduce un nou capitol, capitolul III, cu urmatorul cuprins: „CAPITOLUL III Modul de completare a formularului de prescriptie medicala electronica pentru medicamente cu si fara contributie personala - componenta eliberare pentru pacient
1. «Farmacia» - se completeaza cu denumirea farmaciei, codul unic de identificare - CUI, casa de asigurari de sanatate cu care farmacia a incheiat contract, numarul contractului de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu.
2. «Am primit medicamentele» - se completeaza de asigurat sau de imputernicitul acestuia (persoana care ridica medicamentele pentru asigurat, fara a fi nevoie de imputernicire legala).
a) «Asigurat/imputernicit» - se alege prin bifare cu «x» categoria in care se incadreaza persoana care ridica medicamentele;
b) datele de identificare (numele, prenumele, BI/CI seria si numarul, codul unic de asigurare/codul numeric personal/numarul cardului european/numarul pasaportului) vor fi ale persoanei care ridica medicamentele (asigurat sau imputernicit);
c) «Primitorul a renuntat la medicamentele de pe pozitiile...» - se vor preciza pozitiile (din componenta prescriere) corespunzatoare medicamentelor la care asiguratul/imputernicitul a renuntat;
d) «Semnatura» - se executa semnatura persoanei care ridica medicamentele din farmacie.
3. «Taxare»
a) «Data prescrierii» - se completeaza de catre farmacist cu data prescrierii retetei care a fost completata de medic in componenta prescriere;
b) «Data eliberarii» - se completeaza cu data eliberarii medicamentelor din farmacie;
c) «% Pret ref.» - se completeaza conform prevederilor cap. II pct. I.4 lit. h);
d) «Lista» - se completeaza conform prevederilor cap. II pct. I.4 lit. i);
e) «Cod diag.» - se completeaza codul diagnosticului/diagnosticelor asa cum a fost completat de medicul prescriptor in componenta prescriere;
f) «Denumire comerciala» - farmacistul va mentiona in aceasta rubrica si in fata persoanei care ridica medicamentele (asigurat sau imputernicitul acestuia) numai medicamentele pe care le elibereaza;
g) «Cantitate eliberata» - farmacistul va mentiona in aceasta rubrica cantitatea de medicamente eliberata exprimata in UT. Eliberarea fractionata a medicamentelor se face in conditiile prevazute in contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acestuia;
h) «Numar zile tratament» - se va mentiona de catre farmacist numarul de zile pentru care a fost eliberat tratamentul corespunzator cantitatii de medicamente eliberate exprimate in UT;
i) «Numele persoanei care elibereaza» - se completeaza numele si prenumele persoanei care elibereaza medicamentele;
j) «Semnatura» - se executa semnatura persoanei care elibereaza medicamentele numai in situatia in care persoana respectiva nu are semnatura electronica extinsa sau are semnatura electronica extinsa si nu o poate folosi;
k) «L.S. Farmacie» - loc stampila a furnizorului de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, numai in situatia in care persoana care elibereaza medicamentele nu are semnatura electronica extinsa sau are semnatura electronica extinsa si nu o poate folosi;
l) «Acest document a fost inregistrat cu numarul............... in Sistemul informatic pentru prescriptia electronica al CNAS» - se completeaza numarul si data de inregistrare a prescriptiei medicale electronice - componenta eliberare. Numarul de inregistrare se atribuie automat prin Sistemul informatic pentru prescriptia electronica al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate;
m) «Acest document a fost generat si semnat electronic conform prevederilor Legii nr. 455/2001 si ale Hotararii Guvernului nr. 1.259/2001» - se completeaza numai in situatia in care persoana care elibereaza medicamentele are si utilizeaza semnatura electronica extinsa.”
23. Anexa nr. 3 se inlocuieste cu anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. - De la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin, prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se face pe formularul prevazut in anexa nr. 1 la ordin de catre medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Face exceptie prescrierea medicamentelor stupefiante si psihotrope prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.915/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, cu modificarile ulterioare. Prin derogare de la prevederile de mai sus, in prescriptia medicala electronica intocmita distinct pentru bolnavii cu diabet zaharat insulinotratat se prescriu si testele de automonitorizare pentru bolnavii cu diabet zaharat insulinotratat, in conditiile hotararii Guvernului pentru aprobarea programelor nationale de sanatate si ale normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative, aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Formularele de prescriptie medicala utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt: formularul prevazut in anexa nr. 1 la ordin; formularele de prescriptii pentru medicamentele stupefiante si psihotrope prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.915/2006, cu modificarile ulterioare. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale.
Art. III. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu
p. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Gheorghe-Radu Tibichi
Comentarii articol (0)