Legea nr. 52/2011, actul normativ care reglementeaza activitatea zilierilor, stabileste ca astfel de activitati pot fi desfasurate doar de persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala.
Noi reglementari se vor aplica, insa, din 17 iunie, dupa ce OUG nr. 36/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 431, din 12 iunie 2014.
Mai exact, potrivit acestui act normativ, ce va intra marti in vigoare, cu zilieri vor putea lucra si unele institutii publice. Este vorba despre serviciile de gospodarire comunala gestionate direct de consiliile locale (sere, spatii verzi si gradini zoologice), de unitatile din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, precum si de institutele, centrele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola.
Aceasta in conditiile in care, in prezent, din randul institutiilor publice ce pot angaja zilieri fac parte doar serviciile de gospodarire comunala.
Concret, in baza noilor dispozitii, munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
k) activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.
l) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
m) activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;
n) activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.
(ultimele trei activitati au fost introduse prin OUG nr. 36/2014, n.r.)
Amintim ca PFA, II si IF pot lucra cu zilierii doar din toamna anului trecut, atunci cand a intrat in vigoare Legea nr. 277/2013. Anterior aplicarii acestei legi, doar persoanele juridice puteau angaja zilieri.
Mai mult, Legea nr. 277/2013 a dat posibilitatea si persoanelor fizice de a fi beneficiari ai acestui tip de munca necalificata. Totusi, aceasta prevedere a fost abrogata de Legea nr. 18/2014, astfel ca, din 17 iunie, persoanele fizice nu vor mai putea lucra cu zilieri.
Tot de marti, se vor aplica mai multe modificari la legea zilierilor. Astfel, persoanele care lucreaza cu zilieri vor folosi un nou model de Registru de evidenta al zilierilor, document ce trebuie intocmit in mod obligatoriu si transmis Inspectiei Muncii in fiecare luna. De asemenea, plata zilierilor se va putea face inclusiv electronic, la sfarsit de saptamana, iar tariful pe ora pentru acest tip de servicii se va raporta la salariul minim brut pe tara. Despre toate acestea puteti citi aici mai multe.