Tema centrala a evenimentului – necesitatea modernizarii si adaptarii legislatiei petroliere la noile provocari din industria extractiva – a fost completata de o discutie pe marginea principiilor si obiectivelor care ar trebui sa defineasca viitorului regim al redeventelor si de o analiza a impactului recentelor modificari fiscale asupra industriei.
Discutiile primului panel s-au concentrat pe problema accesului la teren si a necesitatii simplificarii proceselor de avizare, chestiuni de natura sa conduca la ingreunarea considerabila a operatiunilor de prospectare,precum si la intreruperi si intarzieri in realizarea investitiilor.
Au fost facute propuneri de intarire a autoritatilor de reglementare, conditie obligatorie pentru ca agentiile statului sa devina reali parteneri contractuali pentru companiile implicate in sectorul energetic. De asemenea, dialogul dintre industrie si autoritati (centrale si locale) necesita coerenta si eficienta
In cel de-al doilea panel s-a discutat despre diversele sisteme de impozitare practicate in industria producatoare de petrol si gaze la nivel international. In
Romania, care este un producator de talie mica, cu grad ridicat de epuizare a zacamintelor si costuri mari de operare, se impune incurajarea investitiilor in zacamintele mature si cele offshore printr-un cadru fiscal stabil si stimulativ. De asemenea, a fost discutata necesitatea ca in definirea unui regim fiscal sa se tina cont si de tipul de resurse energetice de care o tara dispune – onshore/offshore, conventionale/neconventionale, zacaminte noi/mature.