Conform legislatiei autohtone, cresele functioneaza cu program de lucru zilnic, in intervalul orar 6.00-18.00.
In momentul de fata, exista si crese saptamanale, care functioneaza 5 zile pe saptamana, in regim "non-stop", adica incepand de la ora 7.00 a zilei de luni si pana vineri, la ora 19.00. Acestea asigura inclusiv gazduirea copiilor pe timpul noptii.
Atentie! Cresele saptamanale ar putea fi desfiintate pe viitor, intrucat noi reglementari au fost adoptate de senatori. Despre acest subiect, am scris pe larg aici.
Pentru ca salariatii sa fie motivati sa isi inscrie copiii la cresa, statul a dat posibilitatea ca acestia sa primeasca tichete de cresa, cu care isi pot acoperi o parte din costurile lunare.
Mai precis, conform Legii nr. 193/2006, parintii care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, dar care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, pot beneficia, lunar, de tichete de cresa in valoare de 430 de lei, acordate de catre angajator.
Trebuie mentionat, insa, ca aceste tichete reprezinta un beneficiu extrasalarial pe care un angajator il poate acorda propriilor angajati. Asadar, este decizia angajatorului de a oferi tichete de cresa angajatilor. Am scris aici cum se pot obtine tichetele de cresa.
Pentru ca, de cele mai multe ori, parintii isi pun mari semne de intrebare cu privire la crese si sunt destul de nehotarati, am stat de vorba cu unele mamici si am strans cateva dintre cele mai vehiculate argumente pro si contra creselor.
Argumente PRO
1. Unele crese sunt destul de ieftine, comparativ cu o bona. Spre exemplu, in sistemul de stat, costul pe luna ajunge la aproximativ 200-300 lei, in timp ce o bona poate costa chiar si 1000 sau 1500 lei.
2. Copilul invata inca de mic sa socializeze. Chiar daca va fi dus la cresa la o varsta frageda, spre exemplu de un an, ii va fi usor sa se integreze si se va obisnui din timp cu agitatia, cu oamenii, cu jocurile in echipa, va fi mai deschis spre comunicare.
3. Copiii vor fi mai disciplinati si mai ascultatori. Desi acasa tind sa se rasfete mai mult si sa nu asculte de parinti, la cresa ei sunt mai obedienti si manierati, nu isi permit sa ridice vocea sau sa sparga obiecte.
4. Cei mai multi dintre copii nu mananca foarte mult acasa. La cresa, insa, apetitul li se dezvolta mai repede, caci ii vad si pe ceilalti mancand. In "echipa", toate activitatile sunt mai usoare, astfel ca o mancare pe care acasa refuza sa o manance, la cresa s-ar putea sa le para mult mai gustoasa.
5. Sunt implicati in tot felul de proiecte si de activitati. Ingrijitoarele organizeaza frecvent petreceri, dupa-amieze in care li se citesc povesti sau chiar unele excursii tematice. Ba mai mult, in unele crese se organizeaza optional cursuri de dans sau, de cateva ori pe luna, se sustin diverse piese de teatru. In acest fel, copii isi pot forma ureche muzicala, isi dezvolta mai bine imaginatia si isi gasesc mai usor pasiuni si hobby-uri.
6. Copiii vor fi mai pregatiti pentru urmatoarea etapa, cea de la gradinita. In ultimii ani, nivelul cerut la unele gradinite este destul de ridicat, astfel ca un copil care va veni de la cresa va face fata mai usor cerintelor educatoarelor, pe cand unuia neinitiat ii va fi mult mai greu.
Argumente CONTRA
1. Intrucat nu este obisnuit sa stea intr-un alt mediu, alaturi de alti copii, este foarte posibil ca in primele saptamani copilul sa raceasca sau sa contacteze diverse boli. De cele mai multe ori, acestea il imunizeaza pe viitor, facandu-l mai "puternic". Exista, insa, si varianta in care copilul devine sensibil, iar reactiile sale la o simpla raceala pot fi mai grave decat ar fi normal.
2. In ultimii ani, au fost mediatizate mai multe cazuri in care ingrijitoarele au batut copiii, i-au ranit sau le-au dat mancare expirata. Ba mai mult, unele crese nu ofera cele mai bune conditii, lucrurile pot fi murdare, iar igiena lasa de dorit.
3. Majoritatea parintilor sustin ca nu au control asupra mancarii. La cresa exista un meniu prestabilit si, de multe ori, parintii nu sunt de acord cu unele alimente, precum ciocolata, insa nu pot decide asupra acestui fapt.
4. In cresele de stat exista deficit de personal. Astfel, intalnim cazuri in care, la aproape 30 de copii, sunt doar 2 sau 3 ingrijitoare. Din acest motiv, unii copii raman nesupravegheati si se pot rani sau pot rani pe altii.
5. Imitatul este intalnit des la copii si, din pacate, nu intotdeauna imita calitatile, ci mai degraba defectele celorlalti. Prin urmare, s-ar putea sa vina acasa cu mofturi, sa isi doreasca lucruri ce nu pot fi indeplinite usor. Mai rau, copilul se poate deprinde cu bataile, cu muscatul, cu tipatul sau cu lovitul.
6. Multi parinti pot fi nemultumiti deoarece copilul se obisnuieste cu un alt stil de viata si, treptat, se indeparteaza. In plus, timpul petrecut impreuna este din ce in ce mai putin, iar copilul de distanteaza si preia mai multe de la altii, nu de la propriii parinti.
Voi, din postura de parinti, ati alege cresele? Credeti ca sunt ele o varianta buna?
Comentarii articol (8)